Τελικά, δεν είναι και τόσο φαβορί Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα

Τελικά, δεν είναι και τόσο φαβορί Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Τετάρτη 06/04/2016 – 13:32

Τελικά, δεν είναι και τόσο φαβορί Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ που από πολλούς θεωρούνται ως φαβορί για τα χρίσματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, δεν πρέπει να αισθάνονται πλέον και τόσο σίγουροι.

Στη διαδικασία που εξελίσσεται, τόσο ο Μπέρνι Σάντερς στους Δημοκρατικούς όσο και ο Τεντ Κρουζ στους Ρεπουμπλικάνους ακολουθούν κατά πόδας στους εκλέκτορες και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποτελέσουν το δίδυμο έκπληξη από το οποίο θα κληθεί ο αμερικανικός λαός να διαλέξει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η αντεπίθεση του Κρουζ

Ο Τεντ Κρουζ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, νίκησε στην προκριματική εκλογική διαδικασία που έγινε χθες στο Ουισκόνσιν, πλήττοντας το γόητρο, αλλά και την πολιτική δυναμική του συνυποψηφίου του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των δύο υποψηφίων για τη συγκέντρωση του τελικού αριθμού των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την επιλογή στο προεδρικό χρίσμα.

Παράλληλα, ενισχύονται οι πιθανότητες κανένας από τους δύο υποψηφίους να μην κατορθώσει τελικά να συγκεντρώσει τους 1.237 εκλέκτορες, οδηγώντας το κεντρικό συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο σε μία κατάσταση αμφισβητούμενης εκλογής προεδρικού υποψηφίου. Η κατάσταση αυτή, είναι ευρύτερα γνωστή ως “contested convention” και μπορεί να οδηγήσει σε επιλογή άλλου υποψηφίου, εκτός της προεκλογικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η νίκη του Κρουζ με διψήφιο ποσοστό έναντι του Τραμπ, σηματοδοτεί επίσης την πρώτη μεγάλη νίκη των ηγετικών κέντρων εξουσίας του κόμματος, τα οποία επιδιώκουν να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, πριν τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι δύο υποψήφιοι να δώσουν προσωπική προεκλογική μάχη, εκλέκτορα με εκλέκτορα μέχρι τον Ιούλιο, οπότε, θα διεξαχθεί το συνέδριο, στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει 737 εκλέκτορες έναντι 481 του Κρουζ, ενώ πρέπει να συγκεντρώσει άλλους 500 εκλέκτορες, ώστε να επιλεγεί για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο Γερουσιαστής από το Τέξας δήλωσε ότι το κόμμα αρχίζει να συντάσσεται πίσω από την υποψηφιότητά του και ν’ ανακόπτει την πολιτική δυναμική του Τραμπ, αναγνωρίζοντας ωστόσο το συναρπαστικό τόνο που αποκτά η προεκλογική εκστρατεία, αλλά και τις συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας, μέχρι τις παραμονές του συνεδρίου. «Είτε πριν το συνέδριο στο Κλίβελαντ ή στη διάρκεια του, μαζί θα κερδίσουμε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και μαζί θα νικήσουμε την Χίλαρι Κλίντον, το Νοέμβριο,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρουζ σε συγκέντρωση των υποστηρικτών του στο Μιλγουόκι. «Νικάμε γιατί ενώνουμε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα,» τόνισε με έμφαση, «υποκλέπτοντας» παλαιότερες δηλώσεις του Τραμπ.

Τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης δείχνουν τον Κρουζ να πλησιάζει το ποσοστό πολιτικής επιρροής του Τραμπ στους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σε παναμερικανικό επίπεδο. Έτσι εδραιώνεται, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, μια ανοιχτή πολιτική απειλή έναντι της αδιαμφισβήτητης επιρροής που ασκούσε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, παρά τις εριστικές φραστικές επιλογές του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η δημοσκόπηση αυτή (Reuters/Ipsos) πραγματοποιήθηκε το πενθήμερο από την 1η έως την 4η Απριλίου με τη συμμετοχή εκλογικού δείγματος 568 Ρεπουμπλικάνων και δείχνει ότι ο Κρουζ εξασφαλίζει την υποστήριξη του 35% όσων συμμετείχαν, με το ποσοστό του Τραμπ να καταγράφεται στο 39%.

Πριν από ένα μήνα, όταν στην προεκλογική εκστρατεία συμμετείχε και ο Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο Τραμπ υπερτερούσε του Κρουζ περίπου κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Χίλαρι νοιώθει την καυτή ανάσα Σάντερς

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο σοσιαλδημοκράτης Μπέρνι Σάντερς επίσης κέρδισε στο Ουισκόνσιν, ενισχύοντας θετικά την πολιτική δυναμική του έναντι της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και την προσπάθειά του να περιορίσει το προβάδισμα που η Κλίντον έχει σε αριθμό εκλεκτόρων. Ο Σάντερς επέτυχε την έκτη νίκη του, κατά τις τελευταίες επτά προκριματικές αναμετρήσεις, υποστηρίζοντας ότι το μήνυμά του, για τον τερματισμό της παντοκρατορίας των μεγάλων τραπεζών, τη συγκράτηση της επιρροής της Γουόλ Στριτ, αλλά και τη μείωση των ανισοτήτων, διευρύνει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών και ενώνει τους νέους ανθρώπους, πίσω από την υποψηφιότητά του. “Αυτό που βλέπουμε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είναι μια θεαματική προσέλευση ψηφοφόρων,” δήλωσε χαρακτηριστικά στο Λάραμι του Γουαϊόμινγκ.

Η Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της δεν εμφανίστηκε δημόσια χθες το βράδυ, αλλά μέσω του Twitter, έστειλε συγχαρητήρια στον Μπέρνι Σάντερς. «Συγχαρητήρια στον Μπέρνι Σάντερς για τη νίκη του στο Ουισκόνσιν, αλλά και σε όλους τους ψηφοφόρους και τους εθελοντές που έχουν δοθεί με την καρδιά τους, σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Προχωράμε μπροστά! – Χίλαρι» ανέφερε στην ανάρτησή της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις όπως, η διεξαγωγή του προκριματικού κύκλου στη Νέα Υόρκη (19 Απριλίου), αλλά και σε πέντε ανατολικές πολιτείες στις 26 Απριλίου.

Η Κλίντον έχει συγκεντρώσει πλειοψηφία 263 εκλεκτόρων σε σύγκριση με τους εκλέκτορες του Σάντερς, έναντι του τελικού αριθμού των 2.383 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική επιλογή στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Παράλληλα, διαθέτει σημαντικό προβάδισμα στον αριθμό των υπερεκλεκτόρων (Γερουσιαστών, Κυβερνητών και ισχυρών πολιτικών παραγόντων του Δημοκρατικού Κόμματος) που μπορούν ελεύθερα να υποστηρίξουν μία από τις δύο υποψηφιότητες.

Ο Σάντερς πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 2/3 των εκλεκτόρων που απομένουν προκειμένου να φτάσει την Κλίντον, η οποία αυξάνει τον αριθμό των εκλεκτόρων της, ακόμη και στις πολιτείες που κερδίζει ο Σάντερς, με δεδομένο τον αναλογικό χαρακτήρα του συστήματος εκλογής που εφαρμόζει το Δημοκρατικό Κόμμα, σε όλες τις πολιτείες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της πολιτικής δυναμικής του, ο Σάντερς τονίζει ότι θα παραμείνει στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι το κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών το καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι και οι υπερεκλέκτορες θ’ αναγκαστούν στο τέλος να τον υποστηρίξουν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...