Τετ α τετ Παυλόπουλου – Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Τετ α τετ Παυλόπουλου – Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισαν ακόμη, ότι η Κύπρος και η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καταλύτης της σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Αραβικών χωρών. Οι δύο πολιτικοί υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την Ευρωαρβαική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα καθώς και τον ρόλο των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτή η δεύτερη Ευρω-Αραβική Σύνοδος, γιατί δείχνει ποιά είναι η νοοτροπία μας, η νοοτροπία της Κύπρου και της Ελλάδας, της Ελλάδας και της Κύπρου: Θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές μας, τους πιο κοντινούς και τους πιο μακρινούς», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Μηνύματα για το Κυπριακό

Όμως, πρόσθεσε, είναι μια ευκαιρία, να διευκρινίζουμε στους γείτονες ότι εμείς επιδιώκουμε την φιλία, την καλή γειτονία. «Αλλά αυτό έχει όρους και προϋποθέσεις: Τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, για εμάς που είμαστε μέλη της Ε.Ε. και για εκείνους που θέλουν να γίνουν μέλη. Πράγμα που σημαίνει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, αλλά με σεβασμό στις Αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας, που δεν ανέχεται, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων», είπε χαρακτηριστικά.Σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε ότι το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα. «Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη οριοθετείται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και απαιτείται σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας. Επειδή δε κάποιοι θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από Συνθήκες που δεν έχουν υπογράψει, οφείλω να υπενθυμίσω κάτι που είναι κοινός τόπος, αλλά καλό είναι να το υπενθυμίζουμε: Ότι το Δίκαιο της Θάλασσας διέπεται από την κωδικοποιητική Συνθήκη του Montego Bay που υπεγράφη το 1982».Και επειδή, συνέχισε ο κ.Παυλόπουλος, έχει επικυρωθεί από τόσο μεγάλο αριθμό Κρατών Μελών παράγει αυτό που λέμε στην νομική γλώσσα και κατά την νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί και γι’ αυτούς που δεν έχουν επικυρώσει. « Άρα, και στην θάλασσα υπάρχουν κανόνες, τους οποίους όλοι πρέπει να σεβόμαστε. Το Διεθνές Δίκαιο δεν εφαρμόζεται ‘a la carte’, επιλεκτικά, για να χρησιμοποιήσω την ελληνική έκφραση».Ο κ.Παυλόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τους γείτονες. Και νομίζω ότι όσο και εκείνοι δεσμεύονται από κανόνες που είναι αυτονόητοι, τόσο το καλύτερο και γι’ αυτούς και για την δική τους προοπτική και στην Ευρώπη και στην Διεθνή Κοινότητα».

Τσίπρας: τώρα βγαίνουμε και εμείς από το μνημόνιο

Στις στενές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου με τον αραβικό κόσμο, γεγονός που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Αφορμή της συνάντησης αποτέλεσε η διεξαγωγή της Ευρω-αραβικής Διάσκεψης, που διεξάγεται στην Αθήνα. «Εσείς βγήκατε πρώτοι από το μνημόνιο, τώρα βγαίνουμε και εμείς» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπογράμμισε την περίοδο της οικονομικής συνανάπτυξης, την ώρα που και η χώρα μας φαίνεται ότι ξεπερνά την κρίση.Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Καταφέραμε μια εθνική γραμμή για τη διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Αυτή η λύση προϋποθέτει και τη συμφωνία και της άλλης πλευράς» και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να χάνουμε την ελπίδα και τον προσανατολισμό μας. Πρέπει να συντονίσουμε τα βήματα μας για επανέναρξη του διαλόγου, που θα μας οδηγήσει σε αυτή την πολυπόθητη λύση» υπερτόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και χαρακτήρισε σημαντική την Ευρω-αραβική Διάσκεψη. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού Ελλάδας- Κύπρου, ώστε οι συζητήσεις να οδηγήσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση.Για την προσπάθεια της χώρας μας να βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως τα μέτρα που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση οδηγούν τη χώρα στη σωστή πορεία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/309035-Tet-a-tet-Paylopoyloy-Anastasiade-gia-to-Kypriako ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...