Τζέρεμι Χαντ, ο νέος ΥΠΕΞ του Ην. Βασιλείου

Τζέρεμι Χαντ, ο νέος ΥΠΕΞ του Ην. Βασιλείου

Ο Τζέρεμι Χαντ θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία διαδέχθηκε την αποχώρηση από τη βρετανική κυβέρνηση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Σημειώνεται ότι οι παραιτήσεις των δύο υπουργών συνιστούν απόρροια της απόφασης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για τη δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., μετά το Brexit.

Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία σηματοδοτεί τη στρατηγική επιλογή για ένα «ήπιο Brexit», κατά το οποίο Λονδίνο και Βρυξέλλες θα διατηρήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις.

Τζόνσον και Ντέιβις, ωστόσο, έχοντας σαφή προτίμηση στο «σκληρό Brexit», επέλεξαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην απόφαση της Μέι.

Σε επιστολή της προς τον Τζόνσον, η πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως «εξεπλάγη ελαφρώς» από την παραίτησή του, αφού ο ίδιος είχε συμφωνία στο νέο σχέδιο για το Brexit.

«Εάν δεν μπορείς να παράσχεις τη στήριξη που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε αυτή τη συμφωνία, προς το συμφέρον της Βρετανίας, είναι σωστό να παραιτηθείς» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η Μέι.

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον, στην επιστολή παραίτησής του, προειδοποίησε πως «οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας, και πολλοί θα δυσκολευτούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτο-αμφισβήτηση» και ότι η χώρα οδεύει προς ένα «μισο-Brexit».

Κατηγόρησε, τέλος, την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως αυτή της προετοιμασίας για ένα σκληρό Brexit» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/336935-Tzeremi-CHant-o-neos-YPEX-toy-En-Basileioy ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...