Τζανακόπουλος: «Η Ελλάδα και πρέπει και μπορεί να επιτύχει μια αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές»

Τζανακόπουλος: «Η Ελλάδα και πρέπει και μπορεί να επιτύχει μια αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές»

«Η Ελλάδα και πρέπει και μπορεί να επιτύχει μια αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ αποκλείει εθνική συνεννόηση με τη ΝΔ για τον τρόπο εξόδου από τα μνημόνια.

«Δεν γνωρίζω κανέναν εχέφρονα άνθρωπο να θέλει να ανταλλάξει συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους», αναφέρει σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews, και λέει όχι σε «υποτιθέμενες εθνικές συνεννοήσεις ανάμεσα σε ετερόκλητα πολιτικά σχέδια και φυσικά πολιτικές δυνάμεις που τους χωρίζει ταξικό και ηθικό χάσμα».

Ο Δ. Τζανακόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου: «Αν το Κίνημα Αλλαγής θέλει να επανορθώσει, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε», αναφέρει και κατηγορεί τον νέο φορέα ότι συνεχίζει την ταύτισή του με την επιχειρηματολογία της ΝΔ. Ταυτόχρονα επιτίθεται στον Δημήτρη Κουτσούμπα τονίζοντας πως «δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά η χρήση αγοραίας ρητορικής και φρασεολογίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον πρωθυπουργό. Είναι κηλίδα στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος ο γ.γ. του ΚΚΕ να αντιπαρατίθεται με φράσεις και επιχειρήματα, τα οποία είναι σημαία των κάθε λογής ακροδεξιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της παρούσας θητείας και συνιστά να μην προτρέχουμε προεξοφλώντας ότι θα γίνει ανασχηματισμός μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημ. Τζανακόπουλου στη Real News και τον Β. Σκουρή:

Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Ιανουαρίου κ. υπουργέ;
Η τεχνική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του EG. Τώρα αυτό που απομένει είναι η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Νομίζω λοιπόν ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αμέσως μετα.

Στη διάταξη για την απεργία τι αλλαγές προγραμματίζετε;
Τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν κατά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος λήψης απόφασης για την απεργία. Όπου η απόφαση λαμβαμόταν από την ΓΣ θα εξακολουθήσει να λαμβάνεται από ΓΣ και όπου λαμβανόταν από ΔΣ θα συνεχίσει να λαμβάνεται από ΔΣ. Οι πλειοψηφίες που απαιτούνται παραμένουν ίδιες. Το μόνο που αλλάζει είναι ο κανόνας της απαρτίας στις ΓΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς θα πλέον θα πρέπει να παρίσταται το ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για να υπάρχει απαρτία. Η αλλαγή δεν αφορά τα σωματεία ευρύτερης γεωγραφικής εμβέλειας (π.χ. νομού) ή πανελλαδικής έκτασης, ούτε φυσικά τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες. Νομίζω ότι πρόκειται για έναν αποδεκτό συμβιβασμό αν συνυπολογίσει κανείς τι κερδίσαμε στην σχετική διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Θυμίζω την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018- που καταψήφισε η ΝΔ, το υπερπρονόμιο των εργαζόμενων σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης αλλά και τις ρυθμίσεις του εργασιακού νόμου του Αυγούστου του 2017. Μιλώ κυρίως για το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης από τον εργαζόμενο σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων που αποτελεί πλέον βλαπτική μεταβολή της σύμβασης εργασίας αλλά και την δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής για να γίνει ευχερέστερη η διεκδίκησης τους. Επομένως δεν νομίζω ότι ειδικά αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί από κανένα για άσκηση αντεργατικής πολιτικής. Τα όρια του προγράμματος βεβαίως είναι γνωστά αλλά στο δεδομένο πλαίσιο έχουμε καταφέρει πολλά.

Μπορείτε να μας δώσετε τον οδικό χάρτη έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και θα κριθεί η έξοδος ή όχι της χώρας από τα Μνημόνια;
Εκτιμώ ότι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι σε μεγάλο βαθμο προεξοφλημένη τόσο από τους θεσμούς όσο και από τις αγορές. Αυτό φάνηκε και από την πορεία των ελληνικών ομολόγων που έπιασαν χαμηλό επιτόκιο 12ετίας πριν από λίγες μέρες. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθεί η Τρίτη αξιολόγηση για να περάσουμε στην τελική συζήτηση για τους συγκεκριμένους όρους της εξόδου αλλά και για την τελική ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018.

Η κυβέρνησή σας θα επιμείνει για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους; Τι ακριβώς θα διαπραγματευτείτε με τους δανειστές; Τι ζητούμε;
Σας θυμίζω ότι έχουμε ήδη μια συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους που δίνει και το βασικό της περίγραμμα. Αυτό που απομένει είναι να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αυτό θα είναι και το κύριο θέμα συζήτησης με τους δανειστές στην πορεία για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Γιατί επιμένετε ότι η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι καθαρή, όταν οι ευρωπαίοι κάνουν συνεχώς λόγο για «υβριδική λύση» εξόδου ενώ ο κύριος Στπουρνάρας μίλησε προ ημερών για την ανάγκη προληπτικής γραμμής;
Αυτό στο οποίο επιμένουμε είναι ότι η Ελλάδα και πρέπει και μπορεί να επιτύχει μια αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές. Τόσο η ανάκαμψη των θεμελιωδών μεγεθών όσο και η πορεία των ελληνικών ομολόγων δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης να σας θυμίσω ότι πρώτος από όλους έκανε λόγο για καθαρή έξοδο ο κος Ντάισελμπλουμ ενώ το ίδιο έχει υποστηρίξει και ο κος Μοσκοβισί πριν από λίγο καιρό. Άρα και οι οικονομικές προϋποθέσεις υπάρχουν και οι πολιτικές προϋποθέσεις μπορούν να διαμορφωθούν ώστε να πετύχουμε τον στόχο της αυτοδύναμης εξόδου στις αγορές μετά τον Αύγουστο.

Για τον τρόπο εξόδου από τα Μνημόνια χρειάζεται κατά τη γνώμη σας εθνική συνεννόηση; Διάλογος με τα κόμματα, πρωτίστως με την αξιωματική αντιπολίτευση;
Δεν γνωρίζω κανέναν εχέφρωνα άνθρωπο κύριε Σκουρή, να θέλει να ανταλλάξει συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους. Και συνιστά αντίφαση να αναζητά κάποιος τη χρησιμότητα αυτών που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια, στην προσπάθεια εξόδου της από αυτά. Ο διάλογος για την επόμενη μέρα της χώρας, είναι ανοιχτός και διαρκής με όλες εκείνες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που βάζουν πλάτη για να βρει η χώρα το δρόμο της προς την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δείτε για παράδειγμα, τον πλούσιο προβληματισμό και τη συζήτηση που γίνεται στα Περιφερειακά Συνέδρια. Με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα. Αυτή είναι μια βασική πτυχή της συζήτησης για την επόμενη μέρα. Όχι υποτιθέμενες εθνικές συνεννοήσεις, ανάμεσα σε ετερόκλητα πολιτικά σχέδια και φυσικά πολιτικές δυνάμεις που τους χωρίζει ταξικό και ηθικό χάσμα.

Το Συνέριο της ΝΔ πώς τα αποτιμάτε;
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα ρεσιτάλ αυτοαναφορικότητας και αχαλίνωτου θατσερισμού. Δεν βρίσκω άλλους προσδιορισμούς που να περιγράφουν ένα κόμμα το οποίο προτάσσει ως πολιτικό του παράσημο τους λόγους που ηττήθηκε εκλογικά σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις – ευρωεκλογές και δύο εθνικές εκλογές. Ένα κόμμα που το μοναδικό συμπέρασμα του για την περίοδο 2012-2014 είναι ότι ο ελληνικός λαός έκανε λάθος και η μόνη λύση για τη χώρα είναι οι πολίτες να πουν στις επόμενες εκλογές ένα συγγνώμη στη ΝΔ που την παρεξήγησαν. Αναφέρθηκα όμως και στον θατσερισμό. Ίσως περιποιεί και τιμή γι’ αυτούς η ταύτιση με την πολιτική των Βρετανών Συντηρητικών της δεκαετία του ’80. Παντώς αυτοί δεν έκρυβαν τις αντικοινωνικές και αντεργατικές τους θέσεις πίσω από ερωτηματολόγια.
Αντιθέτως, η ΝΔ επιλέγει τις πλέον ανατριχιαστικές θέσεις του προγράμματος της, να τις εμφανίσει ως αποτέλεσμα διαβούλευσης ανάμεσα στους πολίτες. Οι στιγμές όμως που ο κ. Μητσοτάκης αφήνει πίσω τη λασπολογία και τα ψέματα, και αναφέρεται στις πολιτικές και ιδεολογικές του θέσεις, είναι αποκαλυπτικές. Δεν θυμάμαι άλλον αρχηγό ακόμα και της Συντηρητικής Παράταξης, να μοιράζεται σε δημόσιο βήμα τη βαθιά του πεποίθηση ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι φυσική νομοτέλεια, ότι ο διαχωρισμός πλουσίων και φτωχών είναι τεχνητός, ή ότι στην ιδιωτική οικονομία ο εργοδότης και ο εργαζόμενος έχουν κοινά συμφέροντα.

Αλήθεια κ. υπουργέ, συζητά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να επαναφέρει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο;
Η κυβέρνηση, έκανε μια μεγάλη δημοκρατική τομή με την ψήφιση της απλής αναλογικής. Όπως γνωρίζετε, η ισχύς της θα αφορά τις μεθεπόμενες εκλογές, με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα. Αν ωστόσο το Κίνημα Αλλαγής θέλει να επανορθώσει σχετικά εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Κινήματος Αλλαγής πώς τα κρίνετε; Και ισχύει η πρότασή σας για προγραμματικό διάλογο μετά τις εκλογές;
Δεν υπάρχουν νέα δείγματα γραφής. Υπάρχει μία συνέχιση της ταύτισης του συγκεκριμένου χώρου με την επιχειρηματολογία της ΝΔ. Μάλιστα, πρόσφατα στον Προϋπολογισμό, οι περισσότεροι εκ των ομιλητών της ΔΗΣΥ, υπερασπίστηκαν με σθένος τα πεπραγμένα της περιόδου Σαμαρά – Βενιζέλου. Αναμένουμε φυσικά να δούμε αν, ενόψει και του Συνεδρίου αυτού του φορέα, θα αποφασίσει αυτός ο χώρος να κάνει αυτοκριτική και να ακολουθήσει τις προοδευτικές εξελίξεις που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Προσώρας, αυτό μοιάζει αδύνατο.

Το ΚΚΕ εντείνει το τελευταίο διάστημα την κριτική εναντίον σας. Ήθελα το σχόλιό σας…
Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η κυβέρνηση στο σύνολο της σέβεται το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ωστόσο δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι έχει επιλέξει μια πολιτική στρατηγική που αντικειμενικά δεν εξυπηρετεί ούτε τους λαϊκούς αγώνες ούτε τα συμφέροντα των κοινωνικών τάξεων που το ΚΚΕ θέλει να εκπροσωπεί. Αν τα εκπροσωπεί στην πραγματικότητα είναι άλλο ζήτημα και κρίνεται καθημερινά στον πολιτικό στίβο. Την ίδια στιγμή αρνείται ακόμα και στοιχειώδεις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των δικαιωμάτων. Και κυρίως δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, η χρήση αγοραίας ρητορικής και φρασεολογίας απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Πρωθυπουργό. Είναι κηλίδα στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, ο ΓΓ του ΚΚΕ να αντιπαρατίθεται με φράσεις και επιχειρήματα τα οποία είναι σημαία των κάθε λογής ακροδεξιών.

Μπορείτε να αποκλείσετε εκλογές εντός του 2018; Η αντιπολίτευση επιμένει πως το φθινόπωρο του 2018 είναι ο πιθανότερος χρόνος για τις κάλπες…
Ακόμα και η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να σταματήσει να εκτίθεται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αφού πορεύτηκαν 3 χρόνια με το να ζητούν εκλογές μέρα παρά μέρα, αρχίζουν σιγά σιγά να το αποσύρουν. Οι εκλογές κύριε Σκουρή, θα γίνουν στο τέλος της παρούσας θητείας της κυβέρνησης. Το 2018, θα ολοκληρωθεί η μνημονιακή εποχή. Οι εκλογές του 2019, θα είναι αυτές στις οποίες θα συγκριθούν εκείνοι που έβαλαν τη χώρα στη δίνη της ύφεσης και της λιτότητας, απέναντι σε αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από το μνημόνιο και της έδωσαν ξανά προοπτική.

Ο ανασχηματισμός μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης δεν θα είναι δηλαδή εκλογικός;
Σε μια ερώτηση, προδικάσατε και ανασχηματισμό και εκλογές. Για τις εκλογές, σας απάντησα σαφώς. Ο ανασχηματισμός, αποτελεί δικαίωμα του πρωθυπουργού, αυτός αποφασίζει το αν και πότε θα τον πραγματοποιήσει. Επομένως, συνιστώ να μην προτρέχετε. Το βασικό, είναι ότι η χώρα έχει και τη στρατηγική εξόδου από τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, αλλά και το πολιτικό προσωπικό που θα την υλοποιήσει.

Είναι αριστερή πράξη κ. υπουργέ η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών;
Αριστέρη πράξη είναι να διασφαλιστεί η προστασία της λαϊκής κατοικίας και να πληρώσουν οι μεγαλοοφειλέτες και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που φόρτωσαν τα βάρη της δικής τους ασυδοσίας στην πλάτη του ελληνικού λαού. Σε αυτό και μόνο σε αυτό αποσκοπεί η πολιτική της κυβέρνησης. Διότι κανείς δεν ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών. Αυτο που πρότεινε η κυβέρνηση ήταν η εξομείωση του καθεστώτος του συμβολαιογηραφικού γραφείου στο οποίο διενεργείται πλειστηριασμός με το καθεστώς του ειρηνοδικείου μετά από σχετικό αίτημα των συμβολαιογράφων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/314886-Tzanakopoylos-E-Ellada-kai-prepei-kai-mporei-na-epitychei-mia-aytodyname-exodo-stis-agores ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...