Τζανακόπουλος: Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο θέμα της ΠΓΔΜ (Βίντεο)

Τζανακόπουλος: Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο θέμα της ΠΓΔΜ (Βίντεο)

Τζανακόπουλος

“Η επίλυση του θέματος θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο των Βαλκανίων”

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο, σε συνέντευξή του, για παράθυρο ευκαιρίας και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει η ευρύτατη δυνατή πολιτική συναίνεση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς, όπως είπε, η γείτονα έχει υποχωρήσει σε σειρά ζητημάτων.

«Η επίλυση του θέματος θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο των Βαλκανίων», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει ανασκευάσει τις ακραίες δηλώσεις του παρελθόντος, «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αξιοποιήσουμε τη στιγμή» τόνισε. Μέχρι το καλοκαίρι οπότε και συνέρχεται η συνοδός του ΝΑΤΟ μπορούμε να φτάσουμε στην εξεύρεσή κοινά αποδεχτής λύσης, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος. Σε ερώτηση για το ποια είναι η εθνική στάση με την οποία η χώρα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Νομίζω ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής, στις δηλώσεις του πριν από δύο ημέρες για την πολιτική τοποθέτηση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, και είναι εκείνη που διατυπώθηκε από την τότε κυβέρνηση του κ. Καραμανλή (2007-2008) στο Βουκουρέστι».

Εξέφρασε παράλληλα την ευχή, μιλώντας στην ΕΡΤ, το 2018 να είναι η χρονιά όπου η χώρα μας θα κάνει βήματα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και η χρονιά που θα μας δει να ανακτάμε την πολιτική και οικονομική μας κυριαρχία.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο που εισαγάγεται την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πολυνομοσχέδιο δεν εμπεριέχει δημοσιονομικά μέτρα, για πρώτη φορά κλείνει αξιολόγηση χωρίς μέτρα, και αυτό σηματοδοτεί ένα σταθμό».

Για τις σχέσεις κυβέρνησης – Γ. Στουρνάρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα. «Σεβόμαστε την λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο του καταστατικού που πρέπει να λειτουργεί. Οφείλει να στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τα λεγόμενα του διοικητή περί προληπτικής γραμμής στήριξης θα έλεγε κάποιος πως δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

»Να προσέχει και ο διοικητής και η κυβέρνηση να μην μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου», τόνισε μεταξύ άλλων και ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη να συνεννοείται με την κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης ή διοικητικής απέλασης των οκτώ αξιωματικών που έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου, έχει κλείσει το θέμα. Συζητάμε εάν και κατά πόσο δικαιούνται ή όχι να υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής ασυλίας».

Για τους λόγους που η κυβέρνηση άσκησε την αίτηση ακύρωσης του ασύλου, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι επειδή το θέμα έχει ευρύτερες συνέπειες και απολήξεις θα πρέπει να κριθεί σε τρίτο βαθμό, δηλαδή από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να μην υπάρξει σκιά.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για απέλαση των οκτώ στρατιωτικών, καθώς δεν τέθηκε ούτε από τον κ. Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/316441-Tzanakopoylos-THa-paroyme-protoboylies-gia-eyrytere-dynate-synainese-sto-thema-tes-PGDM-Binteo ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...