Τζανακόπουλος: Χωρίς λύση, δεν θα υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τζανακόπουλος: Χωρίς λύση, δεν θα υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τζανακόπουλος

Για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, στη βάση «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε μάλιστα, ότι προυπόθεση για πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είναι “η σύνθετη ονομασία erga omnes. Εφόσον δεν υπάρξει τέτοια λύση δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το ζήτημα “, τόνισε. Και διευκρίνισε ότι ‘δεν υπάρχει σκέψη για δημοψήφισμα’.

Κάλεσε δε, όλες τις «πολιτικές δυνάμεις να κατανοήσουν ότι η μη λύση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον» και εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ, τόνισε ότι «έχει καθήκον να μην κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις. Είναι κρίμα γαι τον κύριο Μητσοτάκη να σύρεται πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα» και τον κάλεσε να απαντήσει: «έχει την παρρησία να πει την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που ασκεί μερίδα του κόμματός του;».

Για συλλαλητήρια: «Αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές δυνάμεις. Πρέπει να αναρωτηθούμε όλη αυτή η εθνικιστική έξαρση βοήθησε ή υπονόμευσε την προσπάθεια το 1992; Για μας το κύριο αιτούμενο είναι με όρους νηφαλιότητας να καταφέρουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με τους γείτονές μας».

Για Κ.Καραμανλή και όρο «Μακεδονία»: «δεν πρόκειται να σχολιάσω διαρροές ή υποτιθέμενες δηλώσεις. Εθνική θέση είναι η επιδίωξη για σύνθετη ονομασία erga omnes.  Δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο για τη θέση της τότε κυβέρνησης. Στη θέση Καραμανλή υπήρχε σκέτη η φράση σύνθετη ονομασία erga omnes».

Για ΝΔ: «είναι κάτι περισσότερο από προφανές. Ο κ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο. Υπάρχει μια εθνικιστική ακροδεξιά πτέρυγα στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί με δημαγωγικό τρόπο. Δεν είναι στάση σοβαρού και υπεύθυνου πολιτικού. Είναι στάση τυχοδιωκτική.

Για συνάντηση αρχηγών: «Δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη. Εμείς συνεχίζουμε στην εθνική γραμμή έτσι οπως αυτή αποτυπώθηκε. Δεν ξέρω ποια θα είναι η πρωτοβουλία, αλλά θα υπάρξει ενημέρωση αν υπάρξουν εξελίξεις».

Για πρόσκληση και Σύνοδο ΝΑΤΟ: «Προυπόθεση η σύνθετη ονομασία erga omnes. Εφόσον δεν υπάρξει τέτοια λύση δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το ζήτημα το οποίο θέσατε».

Για συλλαλητήριο: «Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες με ευαισθησία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η ακροδεξιά και υπερεθνικισιτκή κατεύθυνση που πήρε δεν θεωρούμε ότι εκφράζει τη πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό δεν είναι πλειοψηφικό».

Για διαπραγμάτευση: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να επηρεάζεται από συλλαλητήρια. Με νηφαλιότητα , ψυχραιμία έχει δυνατότητα να λύσει ένα πρόβλημα χρόνιο».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/318464-Tzanakopoylos-choris-lyse-den-tha-yparxei-prosklese-tes-PGDM-ste-Synodo-toy-NATO ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...