Την Τετάρτη ο ανασχηματισμός – Φεύγει ο Στουρνάρας – Ολα τα σενάρια

Την Τετάρτη ο ανασχηματισμός - Φεύγει ο Στουρνάρας - Ολα τα σενάρια
Θέμα λίγων 24ωρων φαίνεται πως είναι η ολοκλήρωση του ανασχηματισμού και οι αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς, όλα συγκλίνουν στο ότι η νέα σύνθεση θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.
Αλλωστε αυτή φαίνεται πως είναι και η μοναδική «κενή» ημέρα, ειδάλλως, ο ανασχηματισμός θα μεταφερθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφει από την Βιέννη το μεσημέρι της Τετάρτης και, αντίστροφα, ο Κάρολος Παπούλιας αναχωρεί, την Πέμπτη, για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία.

Από τη στιγμή που πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν συμφωνήσει στην αλλαγή προσώπων, επιθυμούν να κλείσει το ζήτημα άμεσα και να μην συνεχιστεί για πολλές ημέρες ακόμη η ονοματολογία και οι φήμες.

Εκτός ο Γιάννης Στουρνάρας -Παζάρια για τον αντικαταστάτη του

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν έλθει σε οριστική συμφωνία για την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, ο υπουργός έχει συγκεντρώσει εδώ και πολύ καιρό τα βέλη πολλών «γαλάζιων» και «πράσινων» στελεχών, ενώ μια τέτοια κίνηση είναι και υψηλού συμβολισμού.

Ωστόσο, φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει, πλέον, μειώσει τις αντιστάσεις του για την μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, σενάριο που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα. Για το συγκεκριμένο υπουργείο αναζητείται ένα πρόσωπο μεγάλου πολιτικού βάρους, το οποίο θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων από τη μία, αλλά και την στροφή προς μια πιο φιλολαϊκή πολιτική από την άλλη.

Η περίπτωση του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς, θεωρείται απαραίτητος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ, το τελευταίο διήμερο υπήρξε ένα όργιο φημών πως δεν αποκλείεται να αναλάβει το ΥΠΟΙΚ ο ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αυτή θα ήταν και μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν το σενάριο απομακρύνεται, καθώς, θα απαγορεύσει στον πρωθυπουργό να επικεντρωθεί στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα.

Τι θα συμβεί στα υπόλοιπα υπουργεία

Κοντά σε υπουργοποίηση βρίσκεται η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ενδέχεται να αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ αναζητείται υπουργείο για τον Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος έφερε εις πέρας επάξια το έργο του όλο αυτό το διάστημα. Υπουργείο αναμένεται να αναλάβει και ο Μάκης Βορίδης ενώ εκτός κυβερνητικού σχήματος φέρονται οι Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης και Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στην κυβέρνηση παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπό μετακίνηση φέρονται οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη θέση τους φαίνεται πως μένουν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Μανιάτης και εντός κυβερνητικού σχήματος οι Φώφη Γεννηματά και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Εκτός αναμένεται να βρεθούν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Αθανάσιος Τσαυτάρης και Συμεών Κεδίκογλου, ενώ υποψήφιοι να εισέλθουν στο νέο σχήμα είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Συλβάνα Ράπτη και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στέλεχος της κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται Βενιζέλος και Σαμαράς να συμφωνήσουν ώστε να μπει στο νέο κυβερνητικό σχήμα και κάποιο πρόσωπο που δεν θα είναι εκλεγμένος βουλευτής, αλλά θα προέρχεται από ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, κάτι που θα σηματοδοτούσε, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την επισημοποίηση του ανοίγματος προς αυτόν τον χώρο.

Reuters: Μέσα στην εβδομάδα ο ανασχηματισμός στην Ελλάδα -Αποχωρεί ο υπουργός Οικονομικών

Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα τοποθετεί το Reuters τον ανασχηματισμό επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενδεχομένως να είναι μεταξύ των προσώπων που θα αποχωρήσουν.

Τέσσερις κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός συζητά αν θα υπάρξει μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα, με τον έναν αξιωματούχο να δηλώνει ότι έχει αποφασιστεί να αποχωρήσει. Ωστόσο, οι υπόλοιποι προειδοποίησαν ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο κ. Στουρνάρας είναι πρόθυμος να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την διπλή επιτυχία της επιστροφής στις αγορές ομολόγων και της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, αν και θεωρείται ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, όπως αναφέρουν δύο άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να μεταπηδήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς η θητεία του νυν διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου λήγει στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...