Της Νατάσας Δ. Τρουμπούκη. Οδηγός επιβίωσης για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αν ανήκετε σε αυτούς που η περίοδος των γιορτών περνάει κυριολεκτικά από πάνω τους αφήνοντας πάντα 2-3 κιλάκια μετά το πέρασμά της, τότε σίγουρα χρειάζεστε έναν οδηγό επιβίωσης για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε τις χαρούμενες και γιορτινές αυτές ημέρες χωρίς να «ξεφύγετε» από το πρόγραμμά σας!

O ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ….ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΔΩ:

Απλά βήματα για τις κρίσιμες μέρες

ΒΗΜΑ 1- Το πρωινό

 

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει κάποιος πιστεύοντας πως θα «κερδίσει» περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα είναι η παράλειψη του πρωινού γεύματος. Το πρωινό γεύμα είναι πράγματι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Αποδεδειγμένα, οι άνθρωποι που τρώνε ένα πλούσιο πρωινό γεύμα τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό ενώ καταφέρνουν να διατηρήσουν το χαμένο βάρος για περισσότερο διάστημα. Γι’ αυτό επιλέξτε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, περιορισμένο λίπος και “γεμάτο” βιταμίνες και μέταλλα. Οι επιλογές πολλές:

• Ομελέτα με λαχανικά (όπως σπανάκι, μανιτάρια, κολοκυθάκια) και 1 φυσικός χυμός πορτοκάλι
• Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, κόκκινα φρούτα και αμύγδαλα
• Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, καρύδια και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
• Γάλα με χαμηλά λιπαρά, σπιτική μπάρα δημητριακών με φρούτα ή μαύρη σοκολάτα και 1 φρούτο.
• Κράκερς ολικής αλέσεως ή κριθαρένια παξιμάδια με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι

ΒΗΜΑ 2- Το ωράριο και τα σνακ

Απαραίτητο βήμα για την διατήρηση του βάρους σας όλες της ημέρες του χρόνου, όχι μόνο αυτές των γιορτών, είναι η τήρηση ενός ωραρίου σίτισης. Αντιλαμβανόμαστε πως τις ημέρες των γιορτών το πρόγραμμα των περισσότερων ανθρώπων αλλάζει και τα γεύματα έξω από το σπίτι αυξάνονται στο έπακρον. Ωστόσο, αν καταφέρετε να κρατήσετε ένα ωράριο παρόμοιο με αυτό που είχατε πριν τις γιορτές δίνοντας στον οργανισμό σας ενέργεια κάθε 3 με 4 ώρες, τότε ο κίνδυνος να αυξήσετε το βάρος σας ακόμα και αν υπερβείτε τις απαιτούμενες για εσάς θερμίδες, είναι μικρότερος.
• Τρώω κάθε 3 με 4 ώρες, φροντίζω να μην παραλείψω κανένα κύριο γεύμα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό), ΟΥΤΕ σνακ (2-3 σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα): με κρατούν περισσότερο χορτασμένο και μακριά από “τσιμπολογήματα”!
Σνακ και ροφήματα
Το σίγουρο είναι ότι το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πολλοί θα περάσουν από μπροστά σου με μια πιατέλα γεμάτη με παραδοσιακά γλυκά. Κάποια στιγμή θα υποκύψεις και θα δοκιμάσεις ένα από αυτά. Γι’ αυτό φρόντισε να μην έχεις φάει άλλα γλυκά μέσα στη μέρα και να μην πιεις αλκοόλ σε κάθε τραπέζι (μεσημέρι και βράδυ). Το σνακ σου μπορεί να είναι κάτι γλυκό αλλά και θρεπτικό:
• 1 μπάρα δημητριακών με φρούτα και μέλι
• 2 αποξηραμένα δαμάσκηνα και λίγοι ξηροί καρποί
• 1 Smoothie με φρούτα, λίγο γάλα ή 2-3 κουταλιές γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

ΒΗΜΑ 3- Το μεσημεριανό

 

Αν έχεις σκοπό να το “ρίξεις έξω” το βράδυ, τότε το μεσημεριανό σου θα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ και να περιέχει ικανή ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Φτιάξε μια ιδιαίτερη-γιορτινή σαλάτα με ποικιλία λαχανικών. Εμείς σου προτείνουμε:
• Σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, παρμεζάνα και λιαστές ντομάτες
• Σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, μοτσαρέλα, ντοματίνια και μπαλσάμικο ξύδι
• Πολίτικη σαλάτα, λάχανο, καρότο, ντομάτα αγγούρι και γιαούρτι με σκόρδο
• Πράσινη σαλάτα με πράσινο μήλο, ρόδι, καρύδια και σως μελιού
Μην υπερβείς τη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη σαλάτα σου και “άφησε” το κρέας για το βράδυ. Το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες, οι οποίες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες των λαχανικών σίγουρα θα σε κρατήσουν χορτάτο μέχρι το βράδυ!

ΒΗΜΑ 4- Το γιορτινό τραπέζι

Πριν από κάθε γιορτινό τραπέζι δεν θα φεύγεις από το σπίτι χωρίς να φας κάτι. Το καλύτερο πρώτο πιάτο είναι μια σούπα λαχανικών. Η σούπα, ιδιαίτερα αυτή που περιέχει αρκετά λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Τι σου προσφέρει: σίγουρη ενυδάτωση του οργανισμού, γρήγορο κορεσμό και αποφυγή μελλοντικού « food hangover». Οι σούπες λαχανικών μπορούν να σου «κόψουν» την όρεξη και να αποτρέψουν την πρόσληψη υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού στο γιορτινό τραπέζι, τα οποία ως επί το πλείστον είναι πλούσια σε λίπη και θερμίδες.
Τip: Πως πρέπει να γεμίσω το πιάτο μου;• Αρκέσου σε 1 μόνο πιάτο φαγητού και γέμισέ το σωστά!
• Το 1/4 του πιάτου σου θα πρέπει να αποτελείται από κρέας όπως: γαλοπούλα, κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι από το οποίο θα αφαιρέσεις το λίπος.
• Το υπόλοιπο 1/4 μπορεί θα αποτελείται από 3-4 ορεκτικά της αρεσκείας σου όπως: 1 τυροπιτάκι-λουκανικοπιτάκι, 1-2 τυροκροκέτες ή 1-2 κολοκυθοκεφτέδες ή ένα κομμάτι πίτα μαζί με 1 κουταλιά από κάποιο dressing: τζατζίκι, ρώσσικη, τυροκαυτερή και 2-3 κουταλιές της σούπας από κάποιο ζυμαρικό: μακαρόνια, ρύζι, πατάτες φούρνου ή πατατοσαλάτα.
• Το 1/2 του πιάτου απαραιτήτως θα πρέπει να καλύπτεται από σαλάτα ή βραστά-ψητά λαχανικά.

 

 Σε περίπτωση που δεν μπορείς να αντισταθείς στα παραδοσιακά εδέσματα, τότε βάλε στην άκρη το ψωμί και τα ζυμαρικά που βρίσκονται στο τραπέζι και αρκέσου σε ένα και… ΜΟΝΟ ένα γλυκό. Προτίμησε τα μελομακάρονα διότι έχουν λιγότερες θερμίδες από τους κουραμπιέδες και κατανάλωσε άφθονο νερό. Επίσης, ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό με λίγο λεμόνι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σου ποτό και θα σε βοηθήσει να πιεις λιγότερο αλκοόλ στο σύνολο. Η ιδανική επιλογή ποτού στο γιορτινό τραπέζι είναι το κόκκινο ή το λευκό κρασί. Αν δεν είστε λάτρεις του κρασιού ή επιθυμείτε κάποιο άλλο ποτό τότε αποφύγετε την ανάμειξη του με χυμούς ή αναψυκτικά.
  
ΒΗΜΑ 5: Η επόμενη μέρα- Μέρα Αποτοξίνωσης

Η επόμενη μέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πολύ σημαντική. Ο οργανισμός χρειάζεται αποτοξίνωση!
Σας προτείνουμε λοιπόν μία μέρα αποτοξίνωσης με:

Πρωινό γεύμα :
1 ποτήρι χλιαρό νερό με σταγόνες λεμονιού ή 1 πράσινο τσάι με λίγες σταγόνες λεμόνι
γιαούρτι 2% με ξερά δαμάσκηνα ή μέλι + μερικούς ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο σπασμένο
Ενδιάμεσο σνακ : Αποτοξινωτικός χυμός με πορτοκάλι, καρότο, σπανάκι, πράσινο μήλο και μέλι (όλα στο μπλέντερ)
Μεσημεριανό γεύμα :
Σούπα καρότου με λεμόνι και τζίντζερ
Βλέπε συνταγή
Απογευματινό σνακ : 1 ποτήρι χυμό από ρόδι (χωρίς ζάχαρη από φρέσκα ρόδια)
Βραδινό γεύμα :
γιαούρτι 2% με φρούτα π.χ. 2 -3 ακτινίδια ή 1 γκρέιπφρουτ
Και, Καλές Γιορτές!!!!!

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...