Της Νατάσας Δ. Τρουμπούκη. Οι απόλυτοι πειρασμοί των Χριστουγέννων και οι ”LIGHT” συνταγές τους!!!

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ!

Σε ποιο από αυτά τα αγαπημένα γλυκά μπορείς να
αντισταθείς;

Για να σας βγάλουμε από το δίλημμα αυτό σας προτείνουμε ορισμένες συνταγές των Χριστουγεννιάτικων γλυκών στις πιο «light» εκδοχές τους. Αν και έχουν λιγότερες θερμίδες, δεν διαφέρουν καθόλου σε γεύση από τα παραδοσιακά εδέσματα!
Για να σας βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, όσον αφορά στη θρεπτική αξία του κάθε γλυκού, αναμφισβήτητα, την πρωτιά κατέχει το στρούντελ. Περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, έχει βιταμίνες Β C χάρις στα φρούτα (μήλα και σταφίδες) που περιέχει, έχει επίσης βιταμίνη Ε και «καλά» λιπαρά από τους ξηρούς καρπούς τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δεύτερο στη λίστα της θρεπτικότητας έρχεται το μελομακάρονο. Ο συνδυασμός καρύδι με μέλι, συμβάλλει στην πνευματική διαύγεια, στην ενίσχυση της μνήμης και στην τόνωση του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος.
Τελευταίοι φτάνουν οι κουραμπιέδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη και κορεσμένο λίπος. Οι κουραμπιέδες θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όχι μόνο από τους ενήλικες που φοβούνται τυχόν αύξηση του βάρους τους αλλά και από τα παιδιά. Η υπερβολική λήψη ζάχαρης συνδέεται με την εμφάνιση τερηδόνας και προάγει την παχυσαρκία.
Ακόμα και να βρίσκετε γλυκά αλλά και φαγητά χαμηλότερα σε θερμίδες σε σχέση με τα παραδοσιακά θα πρέπει πάντα εκτός από την θερμιδική αξία του τροφίμου να λαμβάνετε υπόψη σας και την θρεπτική του αξία!

Μελομακάρονα light (θερμίδες:220/κομμάτι)

Υλικά

Για τα μελομακάρονα
•1 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι + 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζ. φρουκτόζη
• 3/4 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
• 1/4 φλιτζ. κονιάκ
• 3 1/2 αλεύρι ολικής άλεσης
• 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
• 1/2 φλιτζ. καρύδια (προαιρετικά)
• 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• Γαρύφαλλο και κανέλα
Για το σιρόπι
• 1 φλιτζ φρουκτόζη
• 1/2 φλιτζ μέλι
• 2 φλιτζ νερό
• Ξύλο κανέλας
• Γαρύφαλλα

Εκτέλεση
Για τα μελομακάρονα
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τη φρουκτόζη και κατόπιν το λάδι, το κονιάκ και το χυμό πορτοκάλι (στο χυμό πορτοκαλιού αναμιγνύουμε την σόδα). Ζυμώνουμε καλά μέχρι τη ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, όχι πάρα πολύ λεπτά και τα τοποθετούμε στο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 – 20 λεπτά). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι για 1-3 λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με λίγο καρύδι λεπτοκομμένο και λίγο μίγμα κανέλας – γαρυφάλλου.
Για το σιρόπι
Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη φρουκτόζη, το νερό και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει. Την ώρα του βρασμού ρίξτε λίγο γαρύφαλλο και 1-2 ξυλάκια κανέλας και αφήστε τα για 1-2 λεπτά.

Κουραμπιέδες “light” (210 θερμίδες ανά κομμάτι)

Υλικά
• 1/2 κιλό φυτική μαργαρίνη
• 1 κιλό αλεύρι ολικής
• 2 κουταλιές φρουκτόζη
• 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
• 1/4 κονιάκ – 2/4 χυμό πορτοκαλιού
• 1 κρόκο αυγού
• 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα ωμά,ανάλατα
• λίγη ζάχαρη άχνη σε κάθε κουραμπιέ
Εκτέλεση
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη φρουκτόζη μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πιο μαλακά. Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και στο τέλος το αλεύρι λίγο-λίγο ώσπου να γίνει μία αφράτη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 15 20 λεπτά στην 2η χαμηλή θέση. Προσοχή να μην ροδίσουν. Μόνο ο πάτος τους πρέπει να είναι ροδαλός. Αφού ψηθούν τους ρίχνουμε άχνη.

 

Στρούντελ light χωρίς αυγά και βούτυρο!

Υλικά για 1 στρούντελ περίπου 10 μικρά κομμάτια (258 θερμίδες/ κομμάτι)

• 3 μεσαία κόκκινα μήλα
• 1 φύλλο σφολιάτα
• 1/2 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
• 2-3 κουταλάκια κανέλλα
• 2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο
• ½ φλιτζ. χοντροτριμμένα καρύδια
• ½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές
• Χυμός από 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε βαθύ μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού ή πορτοκαλιού για να μην μαυρίσουν και τα βράζουμε για 6-8 λεπτά μέσα στο χυμό προσθέτοντας λίγο νεράκι. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζουμε τα καρύδια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την καρυδόψυχα, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Έχουμε ήδη ξεπαγώσει τη σφολιάτα. Την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε μέσα, κατά μήκος, το μίγμα των μήλων. Τυλίγουμε σε ρολό, φροντίζοντας να κλείσουμε καλά τις άκρες, βρέχοντας με τα χέρια μας τη σφολιάτα για να κολλήσει καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 40-45 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη και μπόλικη κανέλα. Σερβίρεται συνήθως ζεστό.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...