Της Νατάσας Δ. Τρουμπούκη. Πόσο καιρό παίρνει η τροφή μου να μετατραπεί σε λίπος;

Ερώτηση: Πόσο καιρό παίρνει η τροφή μου να μετατραπεί σε λίπος; Για παράδειγμα, αν τρώω υγιεινά τις περισσότερες ημέρες και κάποια στιγμή φάω ένα μεγάλο cheeseburger, μετά από πόσο καιρό θα το δω το cheeseburger να αυξάνει το βάρος μου;
Απάντηση. Δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα! Οι περισσότερες από μέρα σε μέρα αλλαγές του βάρους δεν αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στο λίπος του σώματος, αλλά οφείλονται σε προσωρινές διακυμάνσεις σχετικά με το νερό ή/και τα ‘απόβλητα’ του σώματος.
Αν τακτικά επιδίδεστε σε πρόσληψη θερμίδων μεγαλύτερη από τις ανάγκες σας, τότε ναι η περίσσεια θερμίδων αποθηκεύεται ως λίπος. Τελικά, αυτό θα δώσει μετρήσιμη αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό ισχύει για κάθε είδος των τροφίμων – ακόμη και για «υγιεινά” τρόφιμα. Δηλαδή, ένα απλό cheeseburger δεν είναι περισσότερο πιθανό να «μετατραπεί σε λίπος» από μια σαλάτα Καίσαρα..
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τρανς λιπαρά, και άλλες κενές θερμίδες. Αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν μόνο πολλές θερμίδες, αλλά μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και την όρεξη με τέτοιους τρόπους ώστε τελικά να προωθούν την αύξηση του σωματικού βάρους.
Πάντως, υπό κανονικές συνθήκες (και όχι υπό το πρίσμα ενός ριάλιτι σόου της τηλεόρασης) θα πρέπει να τρώτε περισσότερες θερμίδες για αρκετές ημέρες για να προσθέσετε στο σώμα σας αξιοσημείωτο ποσό λίπους. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει, αντίστοιχα, να περιορίσετε τη θερμιδική πρόσληψη για αρκετές ημέρες ώστε να καταφέρετε να χάσετε σημαντικό ποσό λίπους.
Εδώ είναι λοιπόν η ουσία: Αν τρώτε ορθά σχεδόν κάθε μέρα (πολλά φρούτα, λαχανικά, όχι τηγανητά, όχι συσκευασμένα τρόφιμα), μια απλή ‘γευστική απόλαυση’ είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά το λίπους του σώματός σας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μου αρέσει να λέω:
«δεν είναι το θέμα καλύτερης ή χειρότερης ημέρας, το θέμα είναι πώς και τι τρώτε τις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ημέρες, αυτό καθορίζει τη γενική υγεία σας».


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...