Της Νατάσας Δ. Τρουμπούκη. 5 κινήσεις για την αύξηση των καύσεων του μεταβολισμού


Γνωρίζετε ότι με 5 απλές καθημερινές κινήσεις, μπορείτε να προκαλέσετε την αύξηση των καύσεων του μεταβολισμού σας; Παρόλο που ο μεταβολισμός του οργανισμού είναι ασταμάτητος, ατέρμονος και δεν επηρεάζεται δραματικά ή άμεσα από την καθημερινή μας διατροφή, την άσκηση ή  την χρήση ουσιών, εν τούτης υπάρχουν κάποιο απλοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να τον επιταχύνουμε αργά μεν αλλά σταδιακά, έστω και σε κάποιο μικρό βαθμό. Αυτή η μικρή αλλαγή στον μεταβολισμό μας είναι σημαντική για το αδυνάτισμα, την απώλεια λίπους και την διατήρηση ολοένα και χαμηλότερου βάρους από τον οργανισμό. Τι μπορούμε να κάνουμε;
1. Να τρώμε πρωινόκάθε μέρα

2. Να τρώμε τα φρούτα μας την ώρα του δεκατιανού :

Το πεπτικό μας σύστημα είναι σχεδιασμένο να χωνεύει την τροφή που τρώμε ανά πάσα στιγμή. Αν λοιπόν έχουμε καταναλώσει το πρωινό μας νωρίς, περίπου στην ώρα του δεκατιανού ή αλλιώς του προγεύματος, οι καύσεις του οργανισμού μας αρχίζουν να πέφτουν λόγο της ολοκλήρωσης της πέψηςτου πρωινού. Έτσι, ένα γεύμα πλούσιο σε φρούτα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προκαλέσει εκ νέου αύξηση των καύσεων ακριβώς γιατί οι υδατάνθρακες των φρούτων επεξεργάζονται και καίγονται πολύ γρήγορα στον οργανισμό μας.Αυτός είναι και  ο λόγος που όταν καταναλώνουμε εκείνη την ώρα τα φρούταμας, ξαναπεινάμε σχετικά γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση : το αίσθημα της πείνας είναι η ένδειξη της επιτάχυνσης του μεταβολισμού μας! Ένα γεύμα φρούτων που αποτελείται από δύο μέτρια οποιαδήποτε φρούτα ή αλλιώς από 150 γραμμάρια καθαρού καρπού, είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν εκ νέου τον μεταβολισμό μας.
3. Να μην τρώμε πολλούς υδατάνθρακες στο βραδινό μας γεύμα :

Ο ρόλος των υδατανθράκων είναι η αργή και σταδιακή παροχή ενέργειας στον οργανισμό μας.Την νύχτα που θα κοιμόμαστε και δεν θα καταναλώνουμε τροφή, ο οργανισμός θα συνεχίσει να δουλεύει ακατάπαυστα για να μας ξεκουράσει, να μας αναπλάσει. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται ενέργεια την οποία ο οργανισμός θα πρέπει αν βρει από το λίποςπου βρίσκεται ήδη αποθηκευμένο στα κύτταρα μας και όχι από το πλούσιο σε υδατάνθρακες βραδινό μας γεύμα. Όσους περισσότερους υδατάνθρακες καταναλώνουμε το βράδυ, τόσο λιγότερο λίπος θα αναγκαστεί να κάψει ο οργανισμός για την παραγωγή της πολύτιμης ενέργειας ανάπλασης των συστημάτων μας. Από την άλλη πλευρά, η τέλεια αποχή από αυτήν την ομάδα τροφίμων ενέχει σοβραούς κινδύνους για την υγεία μας.
4. Να τρώμε μια σαλάτα πλούσια σε φυτικές ίνες κάθε μέρα

Ένα σημαντικό κομμάτι της σωστής λειτουργίας του  μεταβολισμού , είναι η σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πέψητων τροφών. Οι σαλάτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην ενεργοποίηση του πεπτικού συστήματος, η πέψη γίνεται γρηγορότερα που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός επιταχύνεται. Ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι ότι οι σαλάτες δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες(αν φτιάχνονται με μικρή ποσότητα λιπαρών υλών) οπότε μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα από αυτές. Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας (κατά προτίμηση εποχής) βοηθά σταδιακά το πεπτικό μας σύστημα και προκαλεί αύξηση των καύσεων.
5. Να μην κοιμόμαστε πολύ αργά την νύχτα

Η συνεχής και για μακρό διάστημα έλλειψη του βαθέως ύπνου αυξάνει, όπως έχει αποδειχτεί, τα επίπεδα της κορτιζόλης του αίματος. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρεςπου όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα μας, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έλλειψη ύπνου απομυζά την ενέργειά μας, αφήνοντας μας υποτονικούς και φυσικά συνεπάγεται την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Αυτός ο ανθυγιεινός κύκλος έλλειψης ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης λεπτίνης που καταστέλλει την όρεξη οδηγώντας μας στην υπερφαγία. Ο συχνός λοιπόν ύπνος πριν τα μεσάνυχτα βοηθά στο να διατηρήσουμε το βάρος μας!!


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...