Τη Δευτέρα κρίνεται η… τύχη του Μουζάλα

Τη Δευτέρα κρίνεται η… τύχη του Μουζάλα

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 16/03/2016 – 21:34

maximou-vrady

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ                                                                                                                                                                                    

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η γκάφα του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ αποκάλεσε τα Σκόπια, «Μακεδονία».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Πάνος Καμμένος, επέμεινε και χθες στην αρχική του αντίδραση για την αποπομπή του κ. Μουζάλα θέτοντας επί της ουσίας στον Αλέξη Τσίπρα το δίλημμα, «ή εγώ ή αυτός».

Εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά τη δίωρη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, αλλά δεν έχει την εμπιστοσύνη μας ο Γ. Μουζάλας».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε επίσης ότι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι «ξεκάθαρες», αλλά επέμεινε στην παραίτηση του Γ. Μουζάλα. Όπως είπε, ο Πρωθυπουργός κατανοεί τις θέσεις που του εξέφρασε αν και επέμεινε ότι ο κ. Μουζάλας δεν ήθελε να θέσει τέτοιο θέμα. Προανήγγειλε, δε, ότι μόλις ο Γ. Μουζάλας γυρίσει από τη σύνοδο υπουργών στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, θα ληφθούν οι αποφάσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, εξήγησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα λυθεί χωρίς κυβερνητική κρίση. Δεν υπάρχει λόγος να το μεγαλώσουμε περισσότερο».

Επεσήμανε, ότι κατά την συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος επέμεινε στην άποψή του προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας «κατανοεί και συμμερίζεται την ευαισθησία του κ. Καμμένου, των ΑΝΕΛ και του ελληνικού λαού» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Επαναβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, παραμένει σταθερή στη θέση για την ονομασία της γείτονος χώρας, αλλά πρόσθεσε: «Σήμερα, ωστόσο, αυτό που προέχει είναι η διαχείριση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης» τονίζοντας πως «απόλυτη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού αποτελεί η επιτυχής έκβαση της Συνόδου Κορυφής, αύριο και μεθαύριο».

Όπως ανακοίνωσε «οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού» από την Σύνοδο Κορυφής. Διαβεβαίωσε δε, ότι «δεν τίθεται θέμα σχέσεων των δύο εταίρων» (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Επικαλούμενη την δήλωση του Πάνου Καμμένου, ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αλλά όχι στον κ. Μουζάλα, η Ολγα Γεροβασίλη τόνισε ότι δεν κινδυνεύει να διαλυθεί η κυβερνητική συνοχή. Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν «μπήκε θέμα τελεσίγραφου» από την πλευρά του κ. Καμμένου, αλλά δημόσια, εξέφρασε την άποψή του, όπως όφειλε.

Σε ερώτηση εάν ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι ο κ. Μουζάλας είναι ένας υπουργός που στήριξε τα κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε, όμως, ότι από την άλλη, σε μία συγκυβέρνηση, οι συγκυβερνώντες εταίροι είναι φυσικό να θέτουν τα ζητήματα, αλλά τώρα δεν θα προσέφερε κάτι να κάνουμε μία πρόχειρη εκτίμηση για το τι θα συμβεί και να πάρουμε μία απόφαση από εδώ, ενώ εκκρεμούν σημαντικές διαβουλεύσεις. Παραδέχθηκε ότι «δεν μας είναι ευχάριστο, την παραμονή της Σύνοδο Κορυφής» και επανέλαβε ότι «θα πρέπει απόφαση να ληφθεί αμέσως μετά τη Σύνοδο».

Η Ολγα Γεροβασίλη σημείωσε δε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος έχουν συναίσθηση της κατάστασης για να υπογραμμίσει: «Δεν μπορεί το μείζον – που είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και ενόψει της μάχης που θα δώσει ο Πρωθυπουργός, να έχει προτεραιότητα»

ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ

Σε ερώτηση που της απηύθυνε το kontra channel,  για το ενδεχόμενο συνολικού ανασχηματισμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κανένας από τους υπουργούς δεν είναι μόνιμος θα κριθούν από το έργο τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος θα κρίνει πότε και αν θα χρειαστεί ανασχηματισμός».

Με φόντο τα παραπάνω κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε κυβερνητικό «λίφτινγκ»,  ενώ στόχος του Μαξίμου είναι να κερδίσει χρόνο προκειμένου να χειριστεί το θέμα Μουζάλα, με τρόπο που να μην πλήξει καίρια την  εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται αδύναμος να κατευνάσει τον κυβερνητικό του εταίρο.

Για το λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές προέβλεπαν ότι είναι πιθανό ο κ. Μουζάλας να παραιτηθεί ο ίδιος και να διευκολύνει την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο αναπληρωτής υπουργός φαίνεται να είναι υπό προθεσμία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...