Τις επόμενες ημέρες η χαλάρωση των Capital Controls, λέει ο Στουρνάρας!

Δευτέρα 11/07/2016 – 19:13

ΟΙ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ                                                                                                   

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έρθει σημαντική χαλάρωση στους τραπεζικούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αποκάλυψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την τοποθέτησή του, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Με την αγορά να περιμένει εναγωνίως μία βελτίωση, που θα δώσει ώθηση στην κατανάλωση και «ανάσα» σε εισαγωγές και εξαγωγές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως,  στην ελληνική πρόταση που έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στους θεσμούς, περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ σε δύο εβδομάδες, ανάληψη μετρητών χωρίς περιορισμό για νέες καταθέσεις από χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό, καθώς και πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

Αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερικό.

Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό

Περιορισμό του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή της ελληνικής Οικονομίας στα προγράμματα της ΕΚΤ, ο Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε στην εκτίμηση ότι μετά το τέλος Ιουλίου, μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Οι δύο σημαντικότεροι λόγοι για μείωση του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με τον Διοικητή, η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι υπάρχουν δύο  πολύ σημαντικοί λόγοι για άμεσες ενέργειες ελάφρυνσης του χρέους.

Πρώτον, τα επιτόκια παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα και η καμπύλη τους έχει σχετικά περιορισμένη κλίση, πράγμα που σημαίνει ότι, με το ίδιο κόστος, η τυχόν ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να είναι επωφελέστερη για την Ελλάδα αν γίνει σήμερα παρά μετά από μερικά χρόνια, όταν τα επιτόκια παγκοσμίως ενδεχομένως θα είναι υψηλότερα.

Δεύτερον, η ελάφρυνση του χρέους, εάν εφαρμοστεί τώρα, θα συμβάλει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα, με αποτέλεσμα μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, μείωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ενίσχυση των επενδύσεων και των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Εύλογα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους

Τα εύλογα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,

    μετάθεση των λήξεων,

  διαχρονική εξομάλυνση των πληρωμών τόκων,

    επανέναρξη της απόδοσης των κερδών της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP) και

    ανταλλαγή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ανάγκη να πέσουν οι στόχοι των πλεονασμάτων!

Ο Διοικητής της ΤτΕ, επανέλαβε την θέση του ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Συγκεκριμένα, τόνισε πως, ο «στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης από 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί σε 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης».

Άλλωστε, όπως προσέθεσε στην συνέχεια, «η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι ελάχιστες χώρες μπόρεσαν να διατηρήσουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδος από το 2018 και μετά».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...