Τι έχουμε να πληρώσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα

Τι έχουμε να πληρώσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα

Πολύ σύντομα ξεκινά ένα μπαράζ νέων φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για:

1.ΕΝΦΙΑ  2015.
Εντός των επόμενων δυο εβδομάδων πρόκειται να αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φόρου με τα οποία οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αυτά που αναμένεται να πληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου υπολογίζονται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου (5 δόσεις).

2.Πρόσθετα εκκαθαριστικά για μισό εκατομμύριο αγρότες, επιχειρήσεις και φορολογούμενους με στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης.
Τα να εκκαθαριστικά με πρόσθετο φόρο είναι αποτέλεσμα της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% για τις ΑΕ και ΕΠΕ, της αύξησης κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν πισίνα, σκάφος αναψυχής άνω των 5 μέτρων ή ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών

3. Eντός του Οκτωβρίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 60 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο. Οι αγρότες θα πληρώνουν έτσι κάθε λίτρο πετρελαίου κατά περίπου 0,15 ευρώ περισσότερα.

4.Τέλη κυκλοφορίας για το 2016 που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους. Το συνολικό ποσό των τελών ανέρχεται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

5.”Έξωση” από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και η μείωση του αριθμού των δόσεων για φορολογούμενους που δεν θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

6. Ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού του δημοσίου για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τραπεζικών υπολοίπων με βάση τα νέα μειωμένα ακατάσχετα όρια.

7.Ξεκινάει άμεσα ο έλεγχος των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε βάθος 10ετίας. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οικονομική αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, καθώς και στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών αυτών.
8. Στα 1.300 ευρώ έχει διαμορφωθεί η μέση φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους με χρεωστικά εκκαθαριστικά. Οι δύο δόσεις  καταβάλλονται  30/9 και 30/11.

Οι αρχικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν φέτος ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια, ήτοι ήταν 200.000 περισσότερες σε σχέση με τις 5.811.933 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις μέχρι σήμερα εκκαθαρισμένες δηλώσεις προκύπτει πως 2.464.613 φορολογούμενοι με χρεωστικές δηλώσεις θα πρέπει να καταβάλουν φόρο ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

9. Μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2015 η εφαρμογή ή όχι  του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

10.Το Περιουσιολόγιο μέχρι τον Νοέμβριο θα είναι σε πλήρη λειτουργία, όπως προανήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Όπως δήλωσε, όλοι οι πολίτες εντός του 2015 υποχρεωτικά θα πρέπει να καταθέσουν τα χρήματα τους στις τράπεζες αν θέλουν να αποφύγουν την επιπλέον μελλοντική φορολόγηση που αναμένεται να είναι μεγάλη.

11. Σε 12 δόσεις μπορούν να πληρώσουν φέτος το φόρο τους  όσοι έκαναν τη δήλωσή τους. Μάλιστα, οι περισσότεροι βλέποντας το εκκαθαριστικό τους πανικοβλήθηκαν γιατί δεν μπορούν να δώσουν  τις δόσεις. Αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία – υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) ή με έγγραφη αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αυτό που χρειάζεται είναι ο φορολογούμενος να αποδείξει την αδυναμία έγκαιρης καταβολής του φόρου με τις προβλεπόμενες δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ποσό που θα ρυθμιστεί επιβαρύνονται με ετήσιο ποσοστό προσαυξήσεων 8,5%, ακόμη κι αν είναι μη ληξιπρόθεσμες.

Θρασύβουλος Μίαρης



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...