Τι «κρύβει» η στάση της Μέρκελ απέναντι στη Βρετανία

Κυριακή 26/06/2016 – 22:20Άνγκελα Μέρκελ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
Παρά τις επίμονες εκκλήσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αξιωματούχους να ενεργήσει γρήγορα η Μ. Βρετανία, ξεκινώντας τη διαδικασία εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά από το δημοψήφισμα, το Βερολίνο ακολουθεί διαφορετική γραμμή.
Μετά από τη χθεσινή δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε «Δεν βιαζόμαστε για να φύγει η Βρετανία, αλλά να μην πάρει και… αιώνες», σήμερα η Γερμανία επιβεβαίωσε ξανά ότι δεν ακολουθεί τη- δημόσια τουλάχιστον- τακτική της πίεσης προς το Λονδίνο, ώστε να κινηθεί γρήγορα.
Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να… πάρουν τον χρόνο τους, πριν επίσημα δηλώσουν ότι ξεκινούν τη διαδικασία αποχώρησης.
«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου», δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει σήμερα το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND. Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι «ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες», δήλωσε ο Αλτμάιερ. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, «αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο».
Την ίδια στιγμή, η υπόλοιπη Ευρώπη στέλνει έντονα μηνύματα ανυπομονησίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ιδρυτικών μελών της ΕΕ ζήτησαν χθες από το Λονδίνο να μην καθυστερήσει τις ενέργειες έναρξης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης από την ΕΕ. Τη σκυτάλη πήρε ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, καλεί τη Μ. Βρετανία να ζητήσει επίσημα την ενεργοποίηση του Αρθρου 50- το οποίο ορίζει διετή προθεσμία για τη διαδικασία αποχώρησης- έως τη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη.
Αυτή την άποψη φαίνεται πως συμμερίζονται κι άλλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν καν σε επιστολή από τον Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50.
Τους αρκεί να το ακούσουν από τα χείλη του- σε επίσημη δήλωση όμως που θα καταγραφεί- στη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...