Τι σηματοδοτούν οι 6 αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Τι σηματοδοτούν οι 6 αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Σε ανασχηματισμό με περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε τελικώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τις οποίες και ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σήμερα, στις 12:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης και ειδικότερα των τεσσάρων, καθότι οι κκ Δραγασάκης και Βίτσας έχουν ήδη ορκιστεί. Η τελετή θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Με τις αλλαγές μεταξύ άλλων καλύπτεται η θέση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία είχε μείνει κενή μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μία ακόμη αλλαγή σε επίπεδο υπουργού αφορά στον Γιάννη Μουζάλα. Τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλαμβάνει πλέον ο Δημήτρης Βίτσας. Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας που κατείχε έως σήμερα ο κ. Βίτσας, τοποθετείται ο Φώτης Κουβέλης. Στο κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Φώτη ΚουβέληΚωνσταντίνο Στρατή και Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος έως σήμερα διατελούσε ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ. Επισημαίνεται ότι ο κ. Ηλιόπουλος ορίζεται υφυπουργός ΕργασίαςΚοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και όχι αναπληρωτής υπουργός (θέση που κατείχε η Ράνια Αντωνοπούλου). Συνεπώς, πλέον το υπουργείο Εργασίας έχει μια αναπληρώτρια υπουργό και δύο υφυπουργούς.Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (σ.σ. υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης) προστίθεται μία ακόμη θέση υφυπουργού, στην οποία τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Στρατής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει αρμοδιότητες που άπτονται του τομέα του Πολιτισμού. Στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι είχε παραιτηθεί ο Κώστας Ζουράρις από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την Ομογενειακή Εκπαίδευση), ορίζεται υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη. Οι αρμοδιότητες της οποίας -όπως και των άλλων νέων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών- θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

ΤΑ…ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τον διορθωτικό ανασχηματισμό, όχι γιατί η κυβέρνηση δουλεύει «ρολόι», αλλά για μία σειρά από λόγους: Πρώτον, διότι ήθελε να αποφύγει την ενίσχυση προεκλογικών σεναρίων που θα προκαλούσε ένας ευρύς, ριζικός ανασχηματισμός, με τον κ. Τσίπρα «να ρίχνει όλα τα όπλα στο τραπέζι». Σε μία δύσκολη και ρευστή περίοδο για την κυβέρνηση, προκρίθηκε η προσπάθεια να απορροφηθούν ο κραδασμοί -αν απορροφηθούν- και όχι να αλλάξει η ατζέντα. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας εντυπωσιακός και ουσιαστικός ανασχηματισμός θα χανόταν στο ισχύον βαρύ κλίμα και ότι ένα τέτοιο πολιτικό χαρτί καλό για τον ίδιο θα ήταν να το τραβήξει σε μία ενδεχόμενη πιο θετική περίοδο για την κυβέρνησή του. Μετά την τέταρτη αξιολόγηση, ίσως μετά και από τον Αύγουστο του που θα κλείσει τυπικά το πρόγραμμα. Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας απέφυγε εσωκομματικούς κραδασμούς που ενδεχομένως θα προκαλούσαν δυσαρεστημένοι υπουργοί που θα απομακρύνονταν ή βουλευτές οι οποίοι δεν θα έμπαιναν στην κυβέρνηση. Ήταν σαφέστατα μία πολιτική επιλογή συμβιβασμού στον κυβερνητικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει ως «σημείο καμπής» το τέλος του προγράμματος, ενώ αποκαλύπτει σε ένα βαθμό και τον εγκλωβισμό του κ. Τσίπρα λόγω της δύσκολης πολιτικής συγκυρίας.   

Τρίτον, -πλην της αναγκαστικής αντικατάστασης του κ. Παπαδημητρίου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη- ο Πρωθυπουργός: Δεν ήθελε και δεν μπορούσε να αλλάξει την ομάδα των κυβερνητικών στελεχών που διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση, δεν ήθελε και δεν μπορούσε να αποδυναμώσει πολιτικά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή αντικαθιστώντας τον,  τη στιγμή που έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, δεν ήθελε και δεν μπορούσε να αλλάξει το δίδυμο του υπουργείου Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη που είναι στην πρώτη γραμμή της υπόθεσης Novartis. Έστειλε δεωμήνυμα στήριξης στο δίδυμο του υπουργείου Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο οι οποίοι βάλλονται από την αντιπολίτευση -αλλά και μία μερίδα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- για τους χειρισμούς τους επίσης στην υπόθεση Novartis. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/323412-Ti-sematodotoyn-oi-6-allages-sto-kybernetiko-schema ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...