Τι συμβαίνει με το Ελληνικό

Τρίτη 07/06/2016 – 18:32ΟΙ 30.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ                                                                                                                       Μία μεγάλη αποκρατικοποίηση, που αφορά ένα από τα καλύτερα φιλέτα του Δημοσίου και έχει καθυστερήσει δύο χρόνια… Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά πολλές είναι και οι θέσεις εργασίας που έχουν υποσχεθεί ότι δημιουργήσουν οι επενδυτές, που μπορεί να φτάσουν τις 30.000, οπότε αν συνυπολογιστεί και η πίεση από τους Θεσμούς να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, τότε η συμφωνία, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, που σύμφωνα με τους όρους, είναι το όριο για τις τελικές υπογραφές.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το κέρδος για το ελληνικό ΑΕΠ, από την αποκρατικοποίηση, μπορεί να φτάσει και το 1%. Το μνημόνιο που υπεγράφη το απόγευμα, ήρθε μετά από απαίτηση των δανειστών, που το έθεσαν ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο κείμενο, περιγράφονται όλες οι αλλαγές στην συμφωνία από το 2014, μέχρι και σήμερα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η Ολγα Γεροβασίλη, είχε δηλώσει κατά την διάρκεια του briefing πως, χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου και η υπογραφή του μνημονίου δεν σημαίνει και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πως η διαπραγμάτευση με τους επενδυτές της  Lamda Develοpment, θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος, ώστε να διασφαλιστεί το Δημόσιο συμφέρον.
Αν και το συγκεκριμένο επενδυτικό project θεωρείται μεγάλη σημασίας, τόσο από της θετικές συνέπειες για την περιοχή και την ελληνική Οικονομία, όσο και σε όρους τιμήματος, υπάρχουν πολλά θέματα που θέλει να «σιδερώσει» η κυβέρνηση πριν την τελική υπογραφή, τον Νοέμβριο.
Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται ουσιαστικές αλλαγές, ώστε το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων να γίνει εμπροσθοβαρές, η αύξηση της έκτασης πρασίνου με μείωση της δόμησης. Στο θέμα της καταβολής του τιμήματος, το μνημόνιο που υπεγράφη προβλέπει να δοθούν νωρίτερα τα χρήματα.
Η αποκρατικοποίηση του ελληνικού
Το τίμημα για το ελληνικό, είναι 915.000.000 ευρώ, τα οποία θα «σπάσουν» σε δόσεις.  Πριν σχεδόν δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2014, υπεγράφη η σύμβαση και οι επενδυτές κατέθεσαν εγγυητική επιστολή  διετίας,  ύψους 30 εκατ.  ευρώ. 
 
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε πως οι επενδυτές θα κατέθεταν νέα εγγυητική επιστολή ίση με το αντίτιμο και θα πλήρωναν την πρώτη δόση, των 300 εκατ. ευρώ, μετά από δύο χρόνια θα έδιναν την δεύτερη δόση των 45 εκατ. ευρώ και εννέα χρόνια μετά, θα έδιναν τα υπόλοιπα 220 εκατ. ευρώ. Τώρα, με την υπογραφή του νέου μνημονίου κατανόησης, το αντίτιμο προβλέπεται να καταβληθεί νωρίτερα.
Η καθυστέρηση
Σημαντική είναι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, αφού αρχικά τον Νοέμβριο, θα ξεκινούσαν οι εργασίες ανάπλασης, ενώ τώρα,  είναι το ορόσημο για την τελική συμφωνία και υπογραφή της σύμβασης.
Τα ανοικτά θέματα
Αν και όλες οι πλευρές, θεωρούν θετική εξέλιξη την υπογραφή του μνημονίου, ακόμα μένουν ανοικτά πολλά θέματα, για να προχωρήσει το έργο, κάποια από τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν και από την Βουλή.
Τώρα, ξεκινά η διαδικασία για τη χορήγηση της άδειας καζίνο, για την οποία θα πρέπει να γίνει ανοικτός διεθνείς  διαγωνισμός,  παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει και η μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δημοσίου που έχουν έδρα στην έκταση. Μέσα σε όλα αυτά, οι εξελίξεις με το προσφυγικό, έχουν δημιουργήσει και καταυλισμούς προσφύγων στο Ελληνικό, οι οποίοι μέχρι την εκκίνηση των εργασιών, δεν θα χρειάζονται πια ή θα πρέπει να μεταφερθούν.
Διαβάστε επίσης:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...