Τι σχέση έχει το ύψος του παιδιού με την εφηβεία της μαμάς του;

Τι σχέση έχει το ύψος του παιδιού με την εφηβεία της μαμάς του;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity, το ύψος του παιδιού σχετίζεται εν μέρει με την ηλικία που είχε την πρώτη της περίοδο η μαμά του.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά δείχνει ότι όσο νωρίτερα η γυναίκα μπαίνει στην εφηβεία (εμμηναρχή), τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα παιδιά της.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την ανάπτυξη περίπου 30.000 ατόμων που είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ την περίοδο 1959-1966. Για τα παιδιά αυτά, επέλεξαν δύο ομάδες που είχαν γεννηθεί από γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηναρχή είτε πριν την ηλικία των 12 ετών είτε μετά τα 14.

Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη εμμηνορρυσία μεταξύ 12 και 13 ετών. Από την γέννηση μέχρι και την ηλικία των 8 ετών, οι δυο ομάδες είχαν μικρές διαφορές στο ύψος, βάρος και δείκτη μάζας σώματος. Σε ηλικία 8 ετών, τα παιδιά των μητέρων που είχαν πρώιμη εμμηναρχή, ήταν κατά μέσο όρο 2,5 εκατοστά ψηλότερα και 907 γραμμάρια βαρύτερα, από τα παιδιά των μητέρων που είχαν μπει στην εφηβεία αργότερα. Ο μέσος ΔΜΣ ήταν ελαφρώς υψηλότερος, αν και ήταν εντός φυσιολογικών ορίων. Οι διαφορές ίσχυαν ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και μητρικής ηλικίας και διαστάσεων.

Η ανάπτυξη είναι περίπλοκη και επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν μια μοναδική εξήγηση για τα ευρήματά τους. 

Το γεγονός ότι η μητρική ηλικία κατά την εμμηναρχή επηρεάζει τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, σημαίνει ότι η επίδραση σχετίζεται πιθανόν με τα γονίδια που προγραμματίζουν την συνολική ανάπτυξη, και όχι μόνο την γυναικεία εξέλιξη.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...