Τι φοβούνται στο Μαξίμου μετά τις Γερμανικές εκλογές

Τι φοβούνται στο Μαξίμου μετά τις Γερμανικές εκλογές

Μαξίμου

Με έντονο σκεπτικισμό και σοβαρές επιφυλάξεις υποδέχτηκαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών.

Η  σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης στο Βερολίνο και αυτή του νέου Μπούντεσταγκ θα έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας. Και για τους δύο αυτούς λόγους κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγo  για “μια πολύ πολύπλοκη κατάσταση” και δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους, με το βλέμμα στραμμένο στις συνεργασίες της επόμενης μέρας.

Στην περίπτωση που επιμείνουν με την αποχώρησή τους οι Σοσιαλδημοκράτες, το μοναδικό εναπομείναν σενάριο, είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση συνασπισμού-  «Τζαμάικα». Ήτοι,  η συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων Δημοκρατών, διότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση είναι αναγκαίο τα κόμματα να αθροίζουν άνω του 48% των ψήφων.

Οι φόβοι της Αθήνας
Με τα έως τώρα δεδομένα, επομένως, η κυβέρνηση μάλλον βλέπει αχαρτογράφητα νερά. Τόσο για την Ευρώπη και δη για την εμβάθυνση της Ευρωπαικής ενοποίησης, όσο και για το ελληνικό ζήτημα:

Πρώτον, δεν περνά απαρατήρητο στους κυβερνητικούς το γεγονός ότι στο σενάριο «Τζαμάικα» το FDP έχει σκληρή θέση για την Ελλάδα και είναι αντίθετοι σε…περαιτέρω διευκολύνσεις. Συν το ότι το κόμμα διεκδικεί από τον Β. Σόιμπλε το υπουργείο Οικονομικών. Όπερ και σημαίνει ότι θα αποτελέσει ισχυρό δεξιό αντίβαρο για την Α. Μέρκελ. Ενώ, στα θετικά –για έναν όσο πιο ισορροπημένο συνασπισμό- συνυπολογίζουν ότι οι Πράσινοι έχουν μια πολύ πιο καλή αντίληψη για τα του οίκου μας.

Δεύτερον, προβληματισμό προκαλεί στην  Αθήνα τι θα γίνει σε περίπτωση που η Α. Μέρκελ υιοθετήσει «ατζέντα» ΑFD. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ακροδεξιό κόμμα έχει καταλάβει την Τρίτη θέση, είναι πολύ πιθανό η σιδηρά κυρία της Γερμανίας να κινηθεί σε σκληρή γραμμή ώστε να τους αποδυναμώσει. Διότι μια φιλλεληνική πολιτική μπορεί να τους εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο.!

Τετ α τετ Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ
Με φόντο τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός υποδέχεται στη 1.15 μμ στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Eurogroup  Γ. Ντάισελμπλουμ.

Κατά πληροφορίες, το νέο πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία αναμένεται να απασχολήσει την κατ’ ιδίαν συνομιλία τους.

Ενώ αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει την βούληση της Αθήνας για «άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και για την «παράλληλη συζήτηση ώστε να αποσαφηνιστούν οι όροι εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/302646-Ti-phoboyntai-sto-Maximoy-meta-tis-Germanikes-ekloges ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...