Τον κώδωνα του κινδύνου για τα Ευρωπαϊκά επιτόκια κρούει το ΔΝΤ

 Μη ρίξετε άλλο τα επιτόκια στην Ευρώπη, υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσα από μία νέα μελέτη του. «Περισσότερο από δύο χρόνια πριν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων (NIRP) για την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών της. Τα αρνητικά επιτόκια έχουν μέχρι στιγμής υποστηρίξει ευκολότερες οικονομικές συνθήκες και συνέβαλαν σε μια μέτρια αύξηση των πιστώσεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι το κατώτερο όριο του μηδενικού επιτοκίου, είναι λιγότερο δεσμευτικό από όσο προηγουμένως νομίζαμε».

 Αν η Ευρώπη συνεχίσει με μία περαιτέρω μείωση επιτοκίων, τότε θα μείωνε την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί  και αντιθέτως θα έπρεπε να στηριχτεί περισσότερο στην αγορά παγίων, κάτι που θα βοηθούσε τον τραπεζικό δανεισμό και θα τόνωνε τη διοχέτευση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, τονίζουν οι αναλυτές του Ταμείου. 

«Ωστόσο, οι μειώσεις των επιτοκίων επηρεάζουν  και την κερδοφορία των τραπεζών. Οι μειώσεις με σημαντικά ποσοστά μπορεί σε κάποιο σημείο να έχουν μεγαλύτερος βάρος από  τα οφέλη που μπορούν να αποκομιστούν από τις ακριβότερα περιουσιακά στοιχεία και ισχυρότερη συνολική ζήτηση».

Οι τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής,  καταφέρει να αποσβέσουν τη μείωση στα κέρδη τους μέσω του μεγαλύτερου όγκου δανείων και των μικρότερων εξόδων, τους όμως αυτό έχει πλέων φτάσει στα όριά του. «Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να βασιστεί περισσότερο σε πιστωτική διευκόλυνση και επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ, παρά σε πρόσθετες μειώσεις στην τιμή των επιτοκίων».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...