Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ιταλικές τράπεζες κρούει το ΔΝΤ!

Τρίτη 12/07/2016 – 23:00

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία, που μπορεί να  κλιμακωθεί απότομα και να μεταδοθεί  σε άλλες  χώρες με ταχύτατους ρυθμούς, επειδή οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές  τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στην εθνική αγορά. Στην ζώνη κινδύνου, βρίσκονται κυρίως το γαλλικό και το γερμανικό σύστημα, ενώ ήδη υπάρχουν αυτοί που παρομοιάζουν την κατάσταση με «Lehman Brothers»!

  Σε ανακοίνωση του Ταμείου, τονίζεται πως η ιταλική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.  Βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια, δίνουν η εξαιρετικά «εξυπηρετική» νομισματική πολιτική της, οι ευνοϊκές τιμές των βασικών εμπορευμάτων, η «υποστηρικτική» δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί και  η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια των αρχών.

  Σε αυτό το πρόσφορο έδαφος,  η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% το 2015 και συνέχισε να επεκτείνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016. οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται σταδιακά, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στο 18% του συνόλου των δανείων.

 Όμως μέσα σε όλα αυτά, οι διαρθρωτικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές. Η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη των επενδύσεων είναι χαμηλή. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει πάνω από το 11%, με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε ορισμένες περιοχές και μεταξύ των νέων.

 Οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι τεταμένες από τα πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις  χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες. Το δημόσιο χρέος έχει επιταχύνθηκε σε σχεδόν 133% του ΑΕΠ, επίπεδο που περιορίζει το δημοσιονομικό χώρο για να ανταποκριθεί στις κρίσεις.

 Το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση για δράση, σχετικά με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι ανησυχίες που σχετίζονται με τη συμμετοχή μικροεπενδυτών στο κόστος εξυγίανσης των ιταλικών τραπεζών.

 Με την σκιά του bailin, να προκαλεί αβεβαιότητα στην αγορά,   το Ταμείο, προειδοποιεί για τα πολύ υψηλά  κόκκινα δάνεια. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, «οι ανησυχίες που σχετίζονται με το bail – in των μικροεπενδυτών πρέπει να αντιμετωπισθούν κατάλληλα».

Οι χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμης σημασίας για την εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη στήριξη της ανάκαμψης.

 Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα για επενδυτές, μετόχους και καταθέτες, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αγορά δεν βλέπει καλό τέλος στην διαφαινόμενη κρίση και ο ένας μετά τον άλλο, οι αναλυτές ζητούν άμεση παρέμβαση για να λυθεί το θέμα, καθώς η συντήρηση ενός περιβάλλοντος ανησυχίας κάνει κακό στην ιταλική Οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...