Τουρκικοί μύδροι κατά της «Χιτλερικής» Γερμανίας

Παρασκευή 03/06/2016 – 21:32ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ     Την οργισμένη αντίδραση των Τούρκων έχει προκαλέσει η σχεδόν ομόφωνη αποδοχή του ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, η οποία έχει επιφέρει έναν πρωτοφανή διπλωματικό «πόλεμο» μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έδειξε με ηχηρό τρόπο την οργή του, μιλώντας ανοιχτά για «σοβαρό αντίκτυπο» στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας.
Στο πλαίσιο αυτό ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γερμανία, και κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τέθηκε υπό αστυνομικό κλοιό προστασίας απέναντι σε εξαγριωμένους διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ για την «φασιστική Γερμανία» που υιοθέτησε τα «ψέματα περί γενοκτονίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος μερίδα του Τύπου της γειτονικής χώρας άφησε σαφείς αιχμές κατά του Χιτλερικού παρελθόντος της Γερμανίας.
Ενδεικτικό ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Sözcü με τον τίτλο «Τα εγγόνια του Χίτλερ μας κατηγόρησαν για γενοκτονία», ενώ η Star απεικόνιζε την Άνγκελα Μέρκελ ως Χίτλερ αναφέροντας: «Όλα για το PKK.
Η Γερμανία που δεν κατάφερε να υποχωρήσει την Τουρκία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας τώρα ενέκρινε αυτό το ψήφισμα για τους Αρμένιους».
Σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί δεν δικαιούνται να μιλούν για Γενοκτονία, γιατί το παρελθόν τους είναι βεβαρημένο. 
Οι άνθρωποι που έστελναν τους Εβραίους στα κρεματόρια δεν μπορεί να κατηγορούν τους τούρκους για Γενοκτονία, αναφέρουν δημοσιεύματα. Πολλοί, μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι την εποχή εκείνη Γερμανοί Στρατηγοί διοικούσαν τον τουρκικό Στρατό.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ταυτόχρονα μίλησε για «ιστορικό λάθος» με την υιοθέτηση εκ μέρους της Μπούντεσταγκ (σ.σ Γερμανική Βουλή) «διαστρεβλωμένων και ανεδαφικών ισχυρισμών», λέγοντας ότι δεν συνάδει με το πνεύμα διμερών φιλικών σχέσεων. «Αυτό το ψήφισμα είναι κενό περιεχομένου και άκυρο για την Τουρκία» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατακεραύνωνε τη Γερμανία λέγοντας ότι «ανεύθυνες και αβάσιμες αποφάσεις» δεν μπορούν να κρύψουν το μαύρο παρελθόν μίας χώρας.
«Ο τρόπος για να κλείσετε τις μαύρες σελίδες της ιστορίας σας δεν είναι να αμαυρώσετε την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις» ανέφερε.
Ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο επίσης για «ιστορικό λάθος» αναφέροντας από πλευράς του ότι «το ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» είναι υπεύθυνο για την «λανθασμένη» γερμανική κοινοβουλευτική απόφαση.
Σε ανάρτησή του στο twitter o βουλευτής του ΑΚΡ Μπουρχάν Κουζού, κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν υπέρ να μην πατήσουν ξανά το πόδι τους στην Τουρκία. Συμπλήρωσε μάλιστα «Ντροπή σου Γερμανία, κοίτα πρώτα την δική σου βρώμικη ιστορία. Ο Χίτλερ είναι Τούρκος;».
Παρόμοιο ύφος είχε και η ανάρτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος κάλεσε τους Γερμανούς να δουν τη δική τους ιστορία, με τους Εβραίους και τους φούρνους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να μην είναι παρούσα στην ψηφοφορία επικαλούμενη συμμετοχή της σε διάσκεψη επιστημόνων, όπως και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ που μιλούσε σε συνέδριο του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αργεντινή.
 
Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, η ίδια η Μέρκελ δήλωσε κατόπιν της ψηφοφορίας – και εν μέσω μπαράζ οργισμένων τουρκικών δηλώσεων- ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία είναι ισχυρές.
«Υπάρχουν πολλά που συνδέουν τη Γερμανία και την Τουρκία και ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές θέσεις σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το εύρος των σχέσεών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί μας δεσμοί, είναι πολύ σημαντικοί» ανέφερε.
Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Μπούντεσταγκ και επικυρώθηκε σχεδόν ομόφωνα με ανάταση της χειρός, ενώ υπήρξε μία αποχή και μία ψήφος κατά.
Η υπερψήφιση έρχεται εν μέσω της ήδη υπάρχουσας έντασης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ως προς τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Η Τουρκία προειδοποιούσε επί μέρες πριν την ψηφοφορία με συνέπειες «παίζοντας» πλέον και το χαρτί της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το Προσφυγικό.
Γερμανοί αξιωματούχοι ελπίζουν τώρα ότι το ψήφισμα δεν θα αποδειχθεί η «ταφόπλακα» της συμφωνίας, η οποία ήδη ακροβατεί με την καρατόμηση του Αχμέτ Νταβούτογλου που είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην σύναψή της.
Πέραν, όμως, του ότι θέτει σε δοκιμασία τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, αλλά και τη συμφωνία για το Προσφυγικό, το ψήφισμα ενδέχεται επίσης να προκαλέσει ένταση με την τουρκική κοινότητα των 3,5 εκατομμυρίων της Γερμανίας.
Το Βερολίνο, πάντως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία αντέχουν και διαφορετικές απόψεις.
«Η σχέση μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας είναι πολύ ευρεία και βαθιά. Είμαστε στενοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Γερμανία ζουν μαζί μας εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες- σε πολλές περιπτώσεις ως Γερμανοί.
Επιπλέον, συνεργαζόμαστε πολύ στενά και στο προσφυγικό θέμα, στο πνεύμα κοινού συμφέροντος και επιμερισμού των βαρών. Σχέσεις τέτοιου είδους μπορούν να αντέξουν και θα αντέξουν και διαφορές απόψεων» τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Αναφερόμενος ειδικά στους πολίτες με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Γερμανία, επανέλαβε ότι «ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν γερμανική υπηκοότητα ή όχι, είναι και παραμένουν μέρος της χώρας μας», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέρος της χώρας μας είναι και ένας δημοκρατικός πολιτισμός, στον οποίο υπάρχουν και διαμάχες, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν ασφαλώς να εκφραστούν απόψεις με διαφορετικό και ειρηνικό τρόπο».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...