Το ΔΝΤ προειδοποιεί : Δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ προειδοποιεί : Δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί για ακόμη μία φορά εστία αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην οποία εκτιμάται μάλιστα ότι το 2016 η ανεργία στη χώρα θα αγγίξει το 27,1% ( ενώ η πρόβλεψη της κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι στο 25,8%) ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2015 η βουτιά στο ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 5,4%.

Αν υπάρξει πάλι πολιτική αβεβαιότητα

Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί μετά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος, σε περίπτωση που δημιουργηθεί και πάλι αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθούν πιέσεις στις αγορές και η αστάθεια αυτή στο χρηματοοικονομικό πεδίο και στις αγορές ομολόγων είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στο σύνολο της ευρωζώνης, αναφέρει το Ταμείο.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανεργία

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη και την ανεργία στη χώρα μας. Το Ταμείο εκτιμά ότι ότι το ΑΕΠ της χώρας το 2015 θα υποχωρήσει κατά 2,3%, ενώ το 2016 η ύφεση θα περιοριστεί στο 1,3%.

Με δεδομένο όμως ότι η ανάκαμψη σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα είναι μέτρια – «οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους», σημειώνει το Ταμείο.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Θετικότερο προβλέπει το ΔΝΤ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, εκτιμώντας πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% του ΑΕΠ, ενώ σε μία πιο μεσοπρόθεσμη προβολή, το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 η Ελλάδα θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,4% και πως το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός. Μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,4%.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2015 θα σημειώσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο το 2016 σχεδόν θα διπλασιασθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Πάντως, μεσοπρόθεσμα το Ταμείο εκτιμά πως το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ελλειμματικό κατά 0,2% του ΑΕΠ.

Δυσμενέστερες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 26,8% εφέτος και θα ανέλθει στο 27,1% το 2016 γράφει το the toc



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...