Το Ιταλικό πείραμα

Το Ιταλικό πείραμα

Αυτά που συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στην Ιταλία, με κατάληξη την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνεργασίας, από τους νικητές των εκλογών, πέρα από τη θεσμική διάσταση, που αναπτύξαμε στο προχθεσινό μας φύλλο, συνιστούν ένα ενδιαφέρον «πείραμα».

 Είναι προφανές ότι η πορεία αυτής της κυβέρνησης και η ισορροπία που θα διαμορφωθεί, με την ευρωγραφειοκρατία των Βρυξελλών, θα λειτουργήσουν ίσως και «πιλοτικά», για το μέλλον της Ευρώπης ή και για το αν αυτή η Ευρώπη, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της άκαμπτης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μονοδιάστατης επιβολής του γερμανικού υποδείγματος, θα έχει μέλλον. Δηλαδή, αν έχει περιθώρια αυτομετασχηματισμού, κυρίως δε αν μπορεί να αντιληφθεί και να ενσωματώσει στις δράσεις της, τη γνώμη και τις αγωνίες των ίδιων των λαών της. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, δεν ξέρουμε αν συνιστά ευοίωνη προοπτική ή προοίμιο αποτυχίας, ότι η τελική έκβαση, επιβλήθηκε σχεδόν από την, καταλυτική όπως πάντα, παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, που, σχεδόν, «άδειασε» τους «πρόθυμους Ηρακλείς» του «στέμματος» της. Ο δικός της πραγματισμός ή κυνισμός, υπαγόρευσε την «επιστροφή» στο σεβασμό της λαϊκής βούλησης, τουλάχιστον κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης, με την επωδό ή τη βεβαιότητα, ότι θα βρεθεί «μόντους βιβέντι», ακόμη και με αυτή την κυβέρνηση. Τώρα δεν ξέρουμε αν ο παραλληλισμός με την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι για καλό ή για κακό, για τη νέα κυβέρνηση και τους προγραμματικούς στόχους, που έχει θέσει. Προς το παρόν, η μόνη βεβαιότητα είναι πως ηττήθηκαν κατά κράτος, οι πρόθυμοι υποτακτικοί, που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, επιλέγοντας τη μετωπική σύγκρουση. Ο λόγος, πρωτίστως, για τον πρόεδρο Ματαρέλα, που αποτελεί, πλέον, μια τραγική φιγούρα, αφού, οι, τουλάχιστον άκομψοι χειρισμοί του, παρ` ολίγο να τινάξουν στον αέρα όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αναρωτιόμαστε, με την ευκαιρία, πως να αισθάνονται οι δικοί μας πρόθυμοι, που βιάστηκαν να εκθειάσουν τη «σοφία» και «αποφασιστικότητα» του Ιταλού προέδρου; Αλήθεια, που χάθηκαν όλοι αυτοί; Αλλαλα τα χείλη των ασεβών.

 Κάποιοι αντιλήφθηκαν, έστω και στο «παρά πέντε», ότι μια εκλογική αναμέτρηση, υπ` αυτές τις συνθήκες, θα έθετε εκ των πραγμάτων, το ερώτημα-και μάλιστα με δημοψηφισματικούς όρους-της παραμονής της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, με μόνο ωφελημένο, την ακροδεξιά «Λέγκα του Βορρά», του Ματέο Σαλβίνι. Όμως, το «ματς τώρα αρχίζει» και δεν αφορά μόνο την Ιταλία…

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/333811-To-Italiko-peirama ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...