Το ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα επαναπροώθησης προσφύγων

Το ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα επαναπροώθησης προσφύγων

Κρίσιμη απόφαση για τις προσφυγικές ροές από το ΣτΕ. Θεωρεί πως οι δυο Σύριοι δεν κινδυνεύουν, κάτι που μπορεί να κριθεί και για τους εκατοντάδες άλλους που έχουν απορριφτεί οι αιτήσεις ασύλου σε δεύτερο βαθμό.

Το δρόμο για να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα επαναπροώθησης προσφύγων ανοίγει η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας , η οποία διέταξε την επαναθροώθηση στη γείτονα δυο Σύρων προσφύγων , οι αιτήσεις ασύλου των οποίων είχαν απορριφθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.  Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι – οι συγκεκριμένοι- δεν κινδυνεύουν αν επιστρέψουν στην γείτονα. Η αποφαση θεωρείται σημαντική καθώς μεν δεν υπάρχει ρητή αναφορά αν είναι – γενικώς – ασφαλής χώρα για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών αλλά μόνον για τους συγκεκριμένους που προσέφυγαν. Πιθανότατα όμως αποτελεί προάγγελο δικαστικής κρίσης (και μάλιστα στον ανώτατο βαθμό ) για τους εκατοντάδες άλλους που περιμένουν να κριθούν τα αιτήματά τους. Όπως αναφέρεται στην απόφαση ο  νόμος 4375/2016  προβλέπει ότι οι Ελληνικές αρχές απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτή  εάν κρίνουν ότι μια χώρα συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τον αιτούντα άσυλο.  Κατά τις διατάξεις του άρθρου 56 του νόμου 4375/2016 μια χώρα θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για ένα συγκεκριμένο πρόσφυγα όταν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια του εν λόγω νόμου, η «συνδρομή των οποίων εξετάζεται ανά περίπτωση και για κάθε αιτούντα χωριστά».

Κάθε περίπτωση ξεχωριστά

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια μετά την αντίστοιχη απόφαση της 7μελούς σύνθεσης . Το Δικαστήριο (υπ΄  αριθμ. 2347 και 2348/2017 αποφάσεις)  απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς δύο Σύριων προσφύγων που ζητούσαν να μην επιστρέψουν στην γείτονα χώρα και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου που  είχαν απορρίψει ως απαράδεκτα τα αιτήματα των Σύριων. Η απόφαση αναφέρει πως η Τουρκία έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως επίσης  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η γείτονας χώρα έχουν συμφωνήσει κοινό σχέδιο δράσης για τη στήριξη των Σύριων υπηκόων που απολαύουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, στις αποφάσεις του ΣτΕ γίνεται αναφορά ότι οι επίμαχοι δύο Σύριοι   οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα  μέσω Τουρκίας, έχουν σύνδεσμο στη γείτονα χώρα  και βρίσκεται εκεί  η οικογένεια τους και συγγενείς τους.

Η Ολομέλεια με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο  Επικρατείας Ηλία  Μάζο,  έκρινε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα όταν δεν υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης (όπως είναι να υποστούν βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία)   για τους  πρόσφυγες που πρόκειται να επαναπροωθηθούν στην γείτονα χώρα.  Ετσι ως προς τους δύο Σύριους οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς τους περί απειλής της ζωής τους και της ελευθερίας τους,  εάν οδηγηθούν στην Τουρκία, καθώς αυτό δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/302341-To-StE-anoigei-to-dromo-gia-na-theorethei-e-Toyrkia-asphales-chora-epanaprootheses-prosphygon ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...