Το αγροτικό υπαρξιακό πρόβλημα.Του Ιωάννη Καλαβρουζιώτη.

‘Από τα Μπλόκα στα Μπλόκα και όλα τα κιλά όλα τα λεφτά……….στην μνημονιακή προσγείωση.’

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι ο αγροτικός κόσμος της Χώρας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, που έχει δημιουργήσει περί τους 2 εκατ. άνεργους κυρίως νέους αλλά και εργαζόμενους μέχρι τα χθές.

Σ’ αυτή των Χώρα όμως όπου ο ήλιος λάμπει και που το έδαφος παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, δυστυχώς δεν κατάφεραν ποτέ μα ποτέ οι πολιτικές του ηγεσίες να διαμορφώσουν τα εχέγγυα μιας σοβαρής και ανταγωνιστικής αγροτικής πολιτικής.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; το βάλτωμα των γεωργικών συνεταιρισμών και στην συνέχεια το κλεισιμό τους, την κατακρεούργηση της συνεταιριστικής ιδέας και του κινήματος των αγροτών από ηγεσίες που τελικά αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων, τα πελώρια χρέη των ενώσεων των αγροτών;

Ολοι μας κάνουμε εν μικρό λάθος που δυστυχώς μεγαλώνει και γιγαντώνει στην συνέχεια το πρόβλημα. Ξεχνάμε εύκολα η κάνουμε πολλές φορές ότι δεν ενθυμούμεθα καλώς. Ξεχνάμε το πώς φθάσαμε εδώ αναφορικά με την άσκηση διαχρονικά της αγροτικής πολιτικής.

Ξεχνάμε όλοι εμείς και όχι μονον οι πολιτικοί, αλλά και όλοι όσοι εισηγούνταν πολιτικές (ΓΕΩΤΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Φορείς κ.α.), ότι αγροτική ανάπτυξη χωρίς διαρθρωτικά μέτρα δεν έρχεται και αν έλθει θάναι πρόσκαιρη. Η ευθύνη βέβαια δεν θα πρέπει να είναι ίδια με όλους όσους κατά καιρούς επένδυσαν στον αγροτικό κόσμο για να τον χρησιμοποιήσουν στην συνέχεια στις ψηφοθηρικές τους βλέψεις για την νομή της εξουσίας.

Ξεχάσαμε τα πράσινα και μπλέ καφενεία , από τα χωριά δεν ξεκίνησαν; Το χάρισμα των χρεών των συνεταιρισμών αρχές της δεκαετίας του 90; Τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποίησαν τον αγροτικό κόσμο διαχωριζοντάς τον σε μεγαλοτσιφλικάδες και σε μικρούς αγρότες του μόχθου.

Πότε λέγαμε την αλήθεια στους αγρότες, όταν χωρίς μελέτη και πρόχειρα δημιουργούσαμε περί τους 15 οργανισμούς δορυφόρους του Υπουργείου Γεωργίας, διαλύοντας στην πραγματικότητα το Υπουργείο της αγροτιάς η τα τελευταία χρόνια που όλους αυτούς τους συνενώνουμε και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Μην μας κακοφαίνεται λοιπόν αν οι αγρότες κλείνουν τους οδικούς άξονες και προβαίνουν σε αυτή την για πολλούς πολίτες ακραία μορφή αντίδρασης, υπερασπιζόμενοι το αυτονόητο που δεν είναι  άλλο από την έλλειψη της πραγματικής αγροτικής στρατηγικής που θάπρεπε διαχρονικά να έχει η πολιτεία.

Ποτέ δεν ενθυμούμαι στο παρελθόν την μη τέλεση των εγκαινίων της AGROTICA στην Θεσσαλονίκη από τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι πολιτικοί που ασκούν την σημερινή εξουσία αλλά και όσοι τελούν υπό αναμονή θα πρέπει να προβληματισθούν σοβαρά: Μήπως τα όποια προγράμματα και διακηρύξεις τους (αν υπάρχουν βέβαια και δεν αποτελούν συρραφές παλιών εξαγγελιών) έχουν ξεπερασθεί πλέον από τους ίδιους τους αγρότες μια και δεν υπάρχει στις μέρες μας συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα ικανό να εισηγηθεί πολιτικές σε μνημονιακές συνθήκες.

Φαίνεται ότι αυτή την φορά οι κινητοποιήσεις των αγροτών που αφορούν κατά βάση το φορολογικό και το ασφαλιστικό τους, δεν κατευθύνεται πολιτικά όπως τις περισσότερες φορές στο παρελθόν. Και θάναι λάθος αγαπητέ συνάδελφε γεωτεχνικέ σημερινέ Υπουργέ Αγροτικής ανάπτυξης αν παρουσιάζεται έτσι. Το αναφέρω γιατί γνωρίζω καλώς ότι πάντα παλεύαμε συνδικαλιστικά την δεκαετία του 90 και από πλευράς σου στήριζες τους γεωτεχνικούς με σαφή πάντα άποψη για το αγροτικό ζήτημα της εποχής.

Η σημερινή διαφοροποίηση έγκειται στο ότι οι κινητοποιήσεις προέρχονται από τους ίδιους τους αγρότες σε μεγάλο βαθμό, που απαιτούν στην πραγματικότητα στρατηγική ανάπτυξης για την ύπαιθρο μακράς πνοής που να εξασφαλίζει την παραμονή τους στην ύπαιθρο.

Του Δρ. Ιωάννη Κ. Καλαβρουζιώτη

Αναπληρωτή Καθηγητή

Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...