Το γρήγορο αδυνάτισμα αυξάνει το λίπος στο σώμα!

Το γρήγορο αδυνάτισμα αυξάνει το λίπος στο σώμα!
Η απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα όχι μόνο δεν μειώνει αρκετά το σωματικό λίπος, αλλά αυξάνει την αναλογία του στο σώμα, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν επιβεβαίωσαν αυτό που χρόνια τώρα λένε οι ειδικοί: όποιος χάνει γρήγορα κιλά, χάνει μυϊκή μάζα και μοιραία θα ξαναπαχύνει όταν σταματήσει τη δίαιτα, διότι όσο λιγότερη μυϊκή μάζα έχει, τόσο λιγότερες καύσεις κάνει (η μυϊκή μάζα καίει καθημερινά τριπλάσιες θερμίδες απ’ όσες το σωματικό λίπος).

Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO) το οποίο διεξάγεται στην Σόφια της Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε σε 47 υπέρβαρους ή παχύσαρκους εθελοντές, οι οποίοι χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες.

Οι 25 ακολούθησαν επί πέντε εβδομάδες ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα γρήγορου αδυνατίσματος (ουσιαστικά υποσιτίζονταν, αφού έτρωγαν μόλις 500 θερμίδες την ημέρα) και οι υπόλοιποι 22 ένα πρόγραμμα υγιεινού αδυνατίσματος διαρκείας 12 εβδομάδων (τους παρείχε 1.250 θερμίδες την ημέρα).

Έπειτα από το τέλος και των δύο προγραμμάτων, όλοι οι εθελοντές έκαναν επί 4 εβδομάδες συντήρηση (δίαιτα για σταθεροποίηση του νέου σωματικού βάρους).

Πριν και μετά από το κυρίως πρόγραμμα αδυνατίσματος, καθώς και μετά τη συντήρηση, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ειδικές μετρήσεις της σύστασης του σώματός τους.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο συνέδριο, και οι δύο ομάδες έχασαν παρόμοιο βάρος με την κυρίως δίαιτα (8,8 κιλά με την δίαιτα-αστραπή και 8,6 κιλά με το υγιεινό διαιτολόγιο), ενώ έπειτα από τη συντήρηση είχαν παρόμοια μείωση του σωματικού βάρους (9,4 κιλά για την δίαιτα-αστραπή και 8,8 κιλά για την υγιεινή δίαιτα).

Η διαφορά ήταν πως όσοι είχαν κάνει γρήγορη δίαιτα είχαν χάσει 1,6 κιλά σε άπαχο μυϊκό ιστό, ενώ όσοι είχαν κάνει την υγιεινή δίαιτα είχαν χάσει μόλις 0,6 κιλά άπαχου μυϊκού ιστού – ή αλλιώς, το 18% του βάρους που είχαν χάσει οι εθελοντές της πρώτης ομάδας ήταν μυς έναντι του μόλις 7,7% του βάρους που έχασαν οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας.

Έτσι, η αναλογία του σώματος των εθελοντών ιδίως της πρώτης ομάδας είχε αλλάξει με τρόπο που συνεπαγόταν αύξηση του σωματικού λίπους και όχι μείωση, όπως είναι το επιθυμητό όταν κάποιος κάνει δίαιτα.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, με επικεφαλής την δρα Μαρλέεν φαν Μπάακ, καθηγήτρια Φυσιολογίας της Παχυσαρκίας στη Σχολή Διατροφής, Τοξικολογίας & Μεταβολισμού (NUTRIM).

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...