Το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους έθεσε ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση στην Ευρωομάδα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, καθώς υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε το σώμα πως ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκε για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί.

Τσακαλώτος: Τρία τρίμηνα ανάπτυξης το 2016 για την Ελλάδα

Kύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως το Eurogroup όπου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιωργος Χουλιαράκης πραγμαγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Όπως επισημένουν οι ίδιες πηγές, στο Eurogroup επισημάνθηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να επισημαίνει ότι “εκτιμάται πως το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Ως προς τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ επανεπιβεβαιώθηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς, όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, “είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα”.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου εξυπηρετούνται με ταχύ ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, μέχρι στο τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές  1,45 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία.

Όσον αφορά στο χρέος η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...