Το κλείσιμο των δύσκολων προαπαιτούμενων στη σύσκεψη του ΥΠΟΙΚ

Το κλείσιμο των δύσκολων προαπαιτούμενων στη σύσκεψη του ΥΠΟΙΚ

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εκκίνηση της γ’ αξιολόγησης, τα υπουργείο «πρώτης γραμμής», που έχουν στην ευθύνη τους, την ολοκλήρωση των  δυσκολότερων προαπαιτούμενων, κάνουν αγώνα δρόμου για να τα ετοιμάσουν έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΙΚ, υπό τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα, ήταν η δημιουργία μηχανισμού ενιαίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Για τους θεσμούς, η επίτευξη των στόχων είσπραξης παλαιών οφειλών προς το δημόσιο, αποτελεί προτεραιότητα, καθώς θα ενισχύσει σημαντικά τα δημόσια ταμεία και θα χρηματοδοτήσει άλλες σημαντικές δράσεις.  Το σύστημα ενιαίας είσπραξης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2018, αλλά οι θεσμοί περιμένουν την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη υλοποίησης του, μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα χρέη προς την Εφορία ξεπερνούν τα 98 δις ευρώ, ενώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία εκτιμώνται κοντά στα 30 δις ευρώ (Περίπου 22 δις έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ). Από την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τον στόχο του 2017, για την είσπραξη 2 δις ευρώ, καθώς υπάρχει υπεραπόδοση από τις κατασχέσεις  που έφερε εκτιμήσεις για εισπράξεις έως και 5 δις ευρώ.

Στο τραπέζι δεν έπεσε το σημαντικό θέμα της αποπληρωμής των  ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων. Από την πληρωμή 1,2 δις ευρώ σε ιδιώτες έως το τέλος του μήνα, εξαρτάται και η αποδέσμευση της επόμενης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/305986-To-kleisimo-ton-dyskolon-proapaitoymenon-ste-syskepse-toy-YPOIK ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...