Το μαρτύριο της «σταγόνας» στη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις Τράπεζες

Το μαρτύριο της «σταγόνας» στη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις Τράπεζες

Ελαφρά βελτίωση στη χρηματοδότηση της αγοράς από τις Τράπεζες, δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τον Αύγουστο. Παρά τις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, το βάρος των κόκκινων δανείων, μειώνουν την δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις, με αποτέλεσμα  ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,5% από -1,8% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 241 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 714 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 

Στα +75 εκατ, ευρώ η χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

 

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2017, ήταν θετική κατά 72 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 258  εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο -5,0% από -5,2% τον προηγούμενο μήνα.

 

Ελαφρά βελτίωση στην χρηματοδότηση της αγοράς

 

 Τον Αύγουστο του 2017, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -0,9% από -1,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 313 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 456 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 

Με το «στανιό» τα δάνεια προς επιχειρήσεις

 

Τον Αύγουστο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, , ήταν αρνητική κατά 134 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 282 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την ΤτΕ,  ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,3% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

 

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% από -0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 204 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 548 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 6,7% από 4,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 70 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 266 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 

Ελ. επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις

 

Επιδείνωση στη ροή της χρηματοδότησης, προς μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 28 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 11 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διατηρήθηκε αμετάβλητος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -0,2%.

 

Οριακή βελτίωση στη χρηματοδότηση προς νοικοκυριά

 

Αρνητική κατά 150 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Αύγουστο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 164 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,3% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302978-To-martyrio-tes-stagonas-ste-chrematodotese-tes-oikonomias-apo-tis-Trapezes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...