Το μεγάλο κόλπο της φοροδιαφυγής με τα «μηχανάκια» Βουλγαρίας!

POS

«ΈΚΛΕΒΑΝ» ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, ΠΩΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ «ΤΣΑΚΩΣΕ» ΤΑ  POSΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΕ POS «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»

Φοροδιαφυγή και με πλαστικό χρήμα, υπόσχονταν το διεθνές κύκλωμα, που γέμισε την ελληνική αγορά με βουλγαρικά τερματικά  POS τα οποία έστελναν τα χρήματα που εισέπρατταν τα καταστήματα, σε λογαριασμούς «φαντάσματα» του εξωτερικού! Μετά από έρευνα, η  Οικονομική Αστυνομία «τσάκωσε» 23 μέλη του κυκλώματος ενώ κατασχέθηκαν και 164 μηχανήματα POS εξωτερικού, με  τα οποία οι επιχειρήσεις, εκκαθάριζαν τις συναλλαγές εκτός Ελλάδος και παρέκαμπταν ακόμα και τα Capital Controls! 

Μία ιστορία, που μοιάζει βγαλμένη από αστυνομικό μυθιστόρημα, με πάνω από χίλιους «πελάτες»  που χρησιμοποιούσαν τα τερματικά τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία με έδρα το Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Μανόλης Πλουμής, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών, δηλαδή πληρωμών που πραγματοποιούνταν στην ελληνική αγορά, γίνονταν στη Μάλτα!

Στα χέρια των αρχών η λίστα με τις επιχειρήσεις που είχαν τα τερματικά!

Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ, συνελήφθησαν μέχρι στιγμής  23 άτομα ενώ κατασχέθηκε πελατολόγιο που αποκαλύπτει πως έχουν ήδη πουληθεί  1.195 τερματικά σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού!  Η Γεν. Γραμμ. Δημοσίων Εσόδων έχει στην κατοχή της το πελατολόγιο με τα ονόματα των επιχειρήσεων που έκαναν χρήση αυτών των «ξένων» POS και τώρα θα ξεκινήσει ένα μπαράζ  ελέγχων σε κάθε μία από αυτές για να  ερευνηθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή.

Παρέκαμπταν τα Capital Controls και έκαναν συναλλαγές  χιλιάδων ευρώ! 

Εκτός από την δυνατότητα φοροδιαφυγής, τα συγκεκριμένα τερματικά, αφού είναι «ξένα» παρέκαμπταν τα Capital Controls!  Η εταιρία «My POS», που τα διακινούσε,  έδινε κάρτα μαζί με τα τερματικά, με την οποία οι επιχειρηματίες, κυρίως από τον κλάδο του Τουρισμού, είχαν την δυνατότητα να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ το μήνα, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι καταθέτες στην Ελλάδα περιορίζονται σε 1680 ευρώ! Παράλληλα μπορούσαν να στέλλουν στο εξωτερικό έως και 100.000 ευρώ το μήνα!

 Το «ζουμί» είναι ότι με τα τερματικά να είναι συνδεδεμένα με τράπεζα στην Ελλάδα οι χρήστες,  μπορούν να φοροδιαφύγουν καθώς όπως παραδέχονται οι αρμόδιες αρχές είναι αδύνατον να γίνει  διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών και να ελεγχθούν με τον «παραδοσιακό» τρόπο!

Οι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα που έβγαλαν «λαβράκι»!

Ο έλεγχος ξεκίνησε εντός συνόρων και πριν η έρευνα οδηγήσει την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας στο εξωτερικό,  το πρώτο στάδιο, περιλάμβανε επιχειρήσεις σε Καματερό, Αχαρνές και Κόρινθο που διέθεταν στην ελληνική αγορά τα μηχανήματα.

Στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε η πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού. Στις Αχαρνές κατασχέθηκαν τρία τερματικά μηχανήματα ενώ από το πελατολόγιο διαπιστώθηκε η πώληση εξήντα μηχανημάτων.

Στην συνέχεα ακολούθησαν ταυτόχρονες δράσεις μεικτών κλιμακίων ελέγχων της  ΓΓΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο. Σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση των Capital Controls και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Γ. Πιτσιλής: Εντοπίσαμε 1.200 μηχανάκια, θα ελέγξουμε και τις εταιρίες που τα αγόρασαν!

Κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γεωργίου Πιτσιλή και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστρατήγου Εμμανουήλ Πλουμή, Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής ανέφερε ότι  «Αυτή η επιχείρηση, και όλη αυτή γενικότερα η ιστορία, είναι πάρα πολύ χρήσιμη για εμάς, για να δούμε το ποιες πληροφορίες θα πρέπει να ζητάμε εφεξής από τα πιστωτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή, ήταν ένα πάρα πολύ χρήσιμο crash test για το πώς λειτουργεί το σύστημα, τι πληροφορίες μαζεύουμε και τι πληροφορίες πρέπει να μαζεύουμε».

Όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες φέρνουν «στοχοθεσία, έχουμε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που έχουν αγοράσει τα μηχανήματα αυτά, και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής και με την Βουλγαρία και με την Μάλτα».

Συγκεκριμένα τόνισε πως «έχουμε εντοπίσει 1.200 μηχανάκια pos περίπου, θα μπούμε στον έλεγχο των επιχειρήσεων, που τα απέκτησαν. Θα δούμε αν υπάρχει φοροδιαφυγή και τι εκτάσεως φοροδιαφυγή υπάρχει και, αν χρειάζεται και κάποια νομοθετική παρέμβαση, θα το δείξει η ελεγκτική διαδικασία», για προσθέσει στην συνέχεια πως,  «εάν θα πρέπει να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο, σε τεχνικό ή σε νομικό επίπεδο, νομίζω θα φανεί στην πορεία, θα φανεί και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, που σχετίζονται με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, και θα δούμε και εμείς το ελεγκτικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει».

Η συνεργασία αποδίδει καρπούς στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δήλωσε ο  Υποστράτηγος Ε.Πλουμής

Από την πλευρά της Οικονομικής Αστυνομίας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής έκανε λόγο για «σημαντικά αποτελέσματα» , ενώ τόνισε πως «άμεσος στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η αντιμετώπιση της  μεταφοράς χρημάτων εκτός Ελλάδας και κατ’ επέκταση της φοροδιαφυγής, που επιτυγχάνεται μέσω της μη καταβολής Φ.Π.Α., καθόσον δεν καθίσταται δυνατός ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των στοιχείων που παρέχουν οι φορολογικοί μηχανισμοί των επιχειρήσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων».

Ο Υποστράτηγος, έδωσε το χρονικό των επιχειρήσεων τονίζοντας πως στο «πρώτο στάδιο, που υλοποιήθηκε από 1 έως και 3 Αυγούστου 2016, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο, που διέθεταν στην αγορά τα συγκεκριμένα τερματικά μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών».

«Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν η σύλληψη 24 ατόμων στο πλαίσιο του αυτοφώρου, η βεβαίωση 41 μη αυτόφωρων παραβάσεων και η κατάσχεση 73 τερματικών μηχανημάτων», τόνισε.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει αποσταλεί αναλυτικός κατάλογος με τις επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτεί παράνομα τερματικά μηχανήματα, τόσο στις αστυνομικές Υπηρεσίες, όσο και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό την κατάσχεση, το σχηματισμό δικογραφίας και το φορολογικό έλεγχο, αντίστοιχα.

Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε πως «τα αποτελέσματα της κοινής αυτής επιχείρησης επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες αποδίδει καρπούς στην γενικότερη προσπάθεια της Πολιτείας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...