Το νέο σχέδιο για την Ζάχαρη παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης

Το νέο σχέδιο για την Ζάχαρη παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης

Κατηγορία

kchalkiadakis
Παρασκευή 01/04/2016 – 22:50

Το νέο σχέδιο για την Ζάχαρη παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης

Tο νέο σχέδιο για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ)  παρουσίασε στους εργαζομένους, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Σε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, αναλύθηκε το νέο φιλόδοξο σχέδιο, που έχει στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της εταιρίας.  Το πλάνο εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Τράπεζα Πειραιώς, που θα αναλάβει μεγάλο βάρος της χρηματοδότησης και από το υπουργείο τονίζεται ότι «με την υιοθέτηση του σχεδίου αυτού ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για μόνιμη και οριστική λύση, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών, των εργαζομένων και της εταιρείας».

Μετά την συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, η διοίκηση της ΕΒΖ, και αντιπροσωπεία των εργαζομένων γνωστοποιήθηκε η πρόθεση μελών, ακόμα και του προέδρου να παραιτηθούν! Επίσημα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωί.

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας σε πρόσφατες δηλώσεις του χαρακτήρισε «δύσκολη» στην υλοποίησή της, την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση και το μέλλον της ΕΒΖ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης, χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη σημερινή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, αλλά στην συνέχεια διευκρίνισε ότι,  «υπάρχουν πολλά και καίρια αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» και σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα συνάντηση στο υπουργείο.

 Το υπουργείο έχει στόχο, όχι μόνο την διάσωση της εταιρίας, αλλά και την αύξηση της ελληνική τευτλοπαραγωγής, ώστε να καλύψει την ελληνική ζήτηση και να στηρίξει τους έλληνες τευτλοπαραγωγούς. «Δώσαμε και δίνουμε μια μάχη, προκειμένου να αποκατασταθεί η εξυγίανση και η λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης», είχε δηλώσει πριν δύο εβδομάδες ο υπουργός, στην βουλή, τονίζοντας ότι «Πέρσι αυτό που κάναμε ως Κυβέρνηση είναι να ξαναβάλουμε μπρος τη Βιομηχανία, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό κάλυψε μερικά από τα συσσωρευμένα χρέη της επιχείρησης προς προμηθευτές και άλλες λειτουργικές ανάγκες, αλλά προφανώς αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί, παρά μόνο αν βρισκόταν μια βιώσιμη λύση».

 Το σχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει σε συμφωνία ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και τη Βιομηχανία Ζάχαρης προβλέπει ότι, η εταιρεία που χρωστάει 150 εκατομμύρια, θα ανακτήσει τα 50, από την πώληση στοιχείων της, στη Σερβία και ορισμένα άλλα αδρανή περιουσιακά στοιχεία. «Από το χρέος θα διαγραφούν 50 εκατομμύρια και 50 εκατομμύρια θα αποτελέσουν δεκαετή δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς προς τη ζάχαρη», είχε τονίσει ο υπουργός.

 Ειδικά για την ελληνική τευτλοπαραγωγή, το υπουργείο Οικονομίας, ενθαρρύνει τους παραγωγούς να συνεχίσουν να φυτεύουν. Η Ελλάδα παράγει περίπου 150.000 τόνους ετησίως ενώ η  εγχώρια κατανάλωση είναι 300.000 τόνοι. Για να μπορεί να επιβιώσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ελάχιστη εγχώρια παραγωγή πρέπει να είναι πάνω από 100.000 τόνους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...