Το πολύ αλάτι γερνάει πρόωρα τους παχύσαρκους νέους

Το πολύ αλάτι γερνάει πρόωρα τους παχύσαρκους νέους
Οι παχύσαρκοι έφηβοι που τρώνε πολλά αλμυρά φαγητά μπορεί να γερνούν πριν την ώρα τους, με ό,τι κινδύνους κρύβει αυτό για την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν 766 εφήβους, ηλικίας 14 έως 18 ετών, και ανακάλυψαν πως όσοι υπερκατανάλωναν αλάτι είχαν ενδείξεις ταχύτερης γήρανσης των κυττάρων στο σώμα τους.

Επιπλέον, η μείωση της πρόσληψης άλατος είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η διαδικασία γηράνσεως των κυττάρων.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Regents, της Τζώρτζια, στο ετήσιο συνέδριο Επιδημιολογίας & Πρόληψης της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, η μελέτη τους έδειξε ότι το πολύ αλάτι επηρεάζει το μήκος των τελομερών.

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).

Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε. Η μέτρηση της βράχυνσής τους αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης της γήρανσης των κυττάρων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα κοντά τελομερή με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυρίως εμφανίζονται μετά την μέση ηλικία (όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια), καθώς και με αυξημένη επιρρέπεια σε λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός βράχυνσης των τελομερών επιταχύνεται με το κάπνισμα, την καθιστική ζωή και το αυξημένο σωματικό λίπος.

Η νέα μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που εξετάζει τις δυνητικές επιπτώσεις από την αυξημένη κατανάλωση άλατος, υποδηλώνει ότι και το πολύ αλάτι ασκεί την ίδια αρνητική δράση.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, χώρισαν τους εφήβους τους σε ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση άλατος και τους υπέβαλλαν σε ειδικές εξετάσεις.

Έτσι ανακάλυψαν πως όσοι ήταν παχύσαρκοι και ταυτοχρόνως έτρωγαν πολύ αλάτι είχαν σημαντικά βραχύτερα τελομερή σε σύγκριση με τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν έτρωγαν πολύ αλάτι.

Αντιθέτως, η αυξημένη πρόσληψη άλατος δεν φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά το μήκος των τελομερών στους εφήβους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ακόμα και σε αυτούς τους νέους και κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, η αυξημένη πρόσληψη άλατος δρα συνεργικά με τα περιττά κιλά για να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση», είπε στο συνέδριο η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χάιντονγκ Ζου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο.

Και εξήγησε πως η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, η οποία επίσης επιταχύνει την γήρανση των τελομερών, και αυξημένη ευαισθησία στο αλάτι – γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί το πολύ αλάτι έχει περισσότερες συνέπειες στην κυτταρική γήρανση όσων διαθέτουν περιττά κιλά.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...