Το προσφυγικό διχάζει την κυβέρνηση της Γερμανίας – Επίθεση κατά Σόιμπλε

Το προσφυγικό διχάζει την κυβέρνηση της Γερμανίας – Επίθεση κατά Σόιμπλε

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Δευτέρα 29/02/2016 – 09:38

Μέρκελ Γκάμπριελ

Ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, κατηγόρησαν τον συντηρητικό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι είναι υπερβολικά σφιχτοχέρης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση την κρίση των προσφύγων, καθώς το χάσμα εντός της συμπολίτευσης για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μοιάζει να βαθαίνει.

Οι επικρίσεις αυτές ακολούθησαν την δήλωση του Σόιμπλε με την οποία χαρακτήρισε τις εκκλήσεις Σοσιαλδημοκρατών να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την προσφορά στέγης και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία, «αξιολύπητες».

Ο Στέφαν Βάιλ, ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ανταπέδωσε τα πυρά χθες, καλώντας να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς η χώρα υποδέχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο πέρυσι.

«Ο υπουργός Οικονομικών προφανώς δεν το αντιλαμβάνεται», σχολίασε δηκτικά ο Βάιλ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Υπενθυμίζοντας ότι το κόστος της ενσωμάτωσης μεταναστών είναι πάντα υψηλό, ο Βάιλ τόνισε: «δεν μπορούμε να αφήσουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως αυτό συμβαίνει σε βάρος των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας μας».

Ο Χάικο Μάας, υπουργός Δικαιοσύνης και επίσης σημαίνον στέλεχος του SPD, ήταν επίσης επικριτικός κι επανέλαβε την έκκληση να προβλεφθούν μεγαλύτερες δαπάνες. «Τι είναι σημαντικότερο; Οι άνθρωποι σε αυτήν εδώ τη χώρα ή η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού;», διερωτήθηκε.

Η δημοτικότητα της Μέρκελ

Ο Σόιμπλε, επί μακρόν κήρυκας της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλώνει ότι σκοπεύει να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο η Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα από όσα εξοικονομεί και μοιάζει απίθανο να αλλάξει στάση. Η αύξηση των δαπανών θα μπορούσε να πλήξει ακόμη περισσότερο την δημοτικότητα της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε πτώση.

Η Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να κατακρημνίζεται κυρίως λόγω του τρόπου που έχει αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων. Η πλειονότητα όσων είχαν ερωτηθεί στο πλαίσιο μιας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD νωρίτερα τον Φεβρουάριο είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους απέναντί της.

Η καγκελάριος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της δεκαετίας της στην εξουσία καθώς δυσκολεύεται να πείσει να καταρτιστεί μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση των προσφύγων.

Η σύνοδος της 7ης Μαρτίου

Εναποθέτει τις ελπίδες της στη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας την 7η Μαρτίου και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα είναι επίσης αφιερωμένη στην κρίση των προσφύγων, την 18η και την 19η Μαρτίου. Έπειτα από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, οι δύο αυτές σύνοδοι μοιάζουν να δίνουν μια τελευταία ευκαιρία για να συμφωνηθεί μια κοινή στάση πριν η βελτίωση του καιρού σημάνει, πιθανότατα, πολύ περισσότερες αφίξεις μέσω της Μεσογείου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke πως η Ρώμη θα ασκήσει επίσης πιέσεις για να συμφωνηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση.

Ωστόσο στελέχη της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της CDU της Μέρκελ, στέκονται επίσης επικριτικά έναντι της προσέγγισης της καγκελαρίου — αλλά για τους αντίθετους λόγους. Θέλουν να ανακοινωθεί η επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα υποδέχεται η Γερμανία, κατά το υπόδειγμα της Αυστρίας. Ακριβώς αυτό θέλει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD, η πλειονότητα των Γερμανών.

Η Μέρκελ επέμεινε και σήμερα στις θέσεις της, επικρίνοντας την Αυστρία, ενώ προειδοποίησε εναντίον των συνεπειών που θα είχε το κλείσιμο των συνόρων για την Ευρώπη. Όμως πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι εάν η CDU δεν τα πάει καλά στις τοπικές εκλογές σε ομόσπονδα κρατίδια που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, η στάση της καγκελαρίου πιθανότατα πρόκειται να αλλάξει.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...