Το προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup και η δόση των 11 δισ. ευρώ!

Το προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup και η δόση των 11 δισ. ευρώ!

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 23/05/2016 – 18:10

Το προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup και η δόση των 11 δισ. ευρώ!

«ΚΛΕΙΔΩΜΑ» ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ  ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΑ ΕΥΡΩΠΗΣ                                   

Σύγκλιση με τις θέσεις του ΔΝΤ, θέλει η Ευρώπη και μετά από σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις, να κλίσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πάνε στις Βρυξέλλες με στόχο να «τα βρουν» με το Ταμείο.

Στο προσχέδιο της απόφασης του συμβουλίου που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Bloomberg, προβλέπεται  αλλαγή στην ωρίμανση των ομολόγων και «κλείδωμα» των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων, «κλείδωμα» των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και μια περίοδο χάριτος. Και τα τρία αποτελούν τις προϋποθέσεις που είχε βάλει στο τραπέζι η «Σιδιρά» κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να συμφωνήσει για να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του προγράμματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, δίνεται στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, με το προσχέδιο της απόφασης να  προβλέπει  εκταμίευση, ύψους 11 δισ. ευρώ. Στο δημοσίευμα, αναφέρεται πως αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, όταν δηλαδή αναμένεται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, που αρχίζει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ, τα 3,8 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και τα υπόλοιπα  7,2 δισ. θα μπουν στον λογαριασμό για την κάλυψη των πληρωμών για το χρέος. Πηγές από την ελληνική πλευρά, τόνιζαν πως  στην αγορά θα μπει μεγαλύτερο ποσό.

Όλα αυτά, μετά την ψήφιση από την ελληνική βουλή των σκληρών μέτρων της πρώτης αξιολόγησης,  τα οποία σύμφωνα με την επικαιροποίηση του μνημονίου, προβλέπεται να βάλουν την ελληνική Οικονομία σε τροχιά επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Σημείο στο οποίο διαφωνεί το Ταμείο, είναι κάτι που περιλαμβάνεται και στο προσχέδιο της απόφασης, η διατήρηση των εξαντλητικών ρυθμών ανάπτυξης  +3,5% για τα 10 επόμενα χρόνια!

Ντάισελμπλουμ: Σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup

«Στο Eurogroup της Τρίτης ευελπιστώ ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα», δήλωσε ώρες πριν το EuroWorking Group ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. O Πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τόνισε ότι ελπίζει πως με τη συμφωνία θα επανέλθει η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι στο κρίσιμο για την ελληνική Οικονομία ραντεβού, «αναμένεται σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

«Ναι» και από το Βερολίνο στην εκταμίευση της δόσης

Θετικό στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα., δηλώνει το Βερολίνο, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να  δηλώνει, ότι «Θα τα καταφέρουμε».

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση της γερμανικής κυβέρνησης,  η εκπρόσωπος του υπουργού, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, αφού ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα για συμφωνία στο Eurogroup, eαπάντησε πως, «οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός το Σαββατοκύριακο μιλούν από μόνες τους», παραπέμποντας στην δήλωση Σόιμπλε από το Τόκιο, όταν είχε πει, ότι «θα τα καταφέρουμε, είμαστε σε καλό δρόμο».

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο νούμερο για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα,  τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργού, χαρακτηρίζοντας τις όποιες αναφορές για το ύψος της δόσης «αβάσιμες». Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η κυρία φον Τίζενχαουζεν  τόνισε πως υπάρχουν « σκέψεις»,  όμως το ζητούμενο είναι η αξιολόγηση και όλα τα άλλα θα συζητηθούν στη συνέχεια,  «βήμα, βήμα».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...