Το φεγγάρι μας, η Σελήνη!Του Κων/νου Βασιλόπουλου

Η Σελήνη αποτελεί το μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης και βρίσκεται σε μια μέση απόσταση 384.000 χιλιομέτρων. Το απίστευτο είναι ότι κάθε χρόνο απομακρύνεται από τη Γη, περίπου 4 εκατοστά! Όσοι σκέφτεστε πως θα ήταν καλύτερα αν το φεγγάρι μας βρισκόταν πολύ πιο κοντά μας, η πραγματικότητα δεν θα σας άρεσε, καθώς δεν θα είχαμε αρκετά σκοτεινή νύχτα, εξαιτίας του φωτός που θα αντανακλούσε η Σελήνη από τον Ήλιο, ιδιαίτερα στην φάση της Πανσελήνου.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι βλέπουμε πάντα μια συγκεκριμένη πλευρά της Σελήνης. Η άλλη της πλευρά δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο  χρόνος περιστροφής της Σελήνης γύρω από τον εαυτό της είναι 27 μέρες και 7 ώρες, ακριβώς όσος και ο χρόνος περιφοράς της γύρω από την Γη. Η πλευρά της Σελήνης που δεν είναι ορατή από τη Γη δεν παρουσιάζει τόσους κρατήρες και θάλασσες όσο η ορατή της πλευρά, οπότε δεν χάνουμε κάποιο ενδιαφέρον θέαμα.

Η Σελήνη δημιουργήθηκε πριν περίπου 4,5 δις χρόνια, όταν ένα ουράνιο σώμα σε μέγεθος πλανήτη, ονομαζόμενο Θεία, συγκρούστηκε με τη Γη. Από τη σύγκρουση πετάχτηκε πολύ υλικό,  το οποίο σταδιακά συγκεντρώθηκε δημιουργώντας αυτό που όλοι σήμερα βλέπουμε στον ουρανό.

Είναι ο 5ος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα, με διάμετρο 3.500 χλμ περίπου. Παρουσιάζει μεγάλη διαφορά στην θερμοκρασία όταν είναι μέρα και όταν είναι νύχτα, καθώς από τους 130°C πέφτει στους -170°C. Η βαρύτητά στη Σελήνη δεν είναι μηδενική, αλλά υπάρχει και είναι 6 φορές μικρότερη από τη βαρύτητα στη Γη.

Η ανθρωπότητα κατάφερε να πατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης μετά από πολλές προπαρασκευαστικές αποστολές, με την αποστολή Apollo 11. Ο πρώτος αστροναύτης που άφησε το ίχνος του στο έδαφός της ήταν ο Αμερικανός Neil Armstrong, όταν το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουλίου του 1969.

Nikond3400 Iso 100 1/500secs μέσα από τηλεσκόπιο 10”

Δύο φωτογραφίες της Σελήνης τραβηγμένες την ίδια νύχτα με διαφορετική επεξεργασία στο photoshop.

Κων/νος Βασιλόπουλος,

μαθητής γ’λυκείου

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...