Το χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό μενού στην Ελλάδα

Το χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό μενού στην Ελλάδα

Μπορεί πλέον η γαλοπούλα να θεωρείται το κατεξοχήν φαγητό των Χριστουγέννων, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι παρά ένα ξενόφερτο έθιμο. Τα παραδοσιακά φαγητά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και βέβαια εξέχουσα θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει το κρέας και ιδιαίτερα το χοιρινό. Τα παλιότερα χρόνια το κρέας ήταν είδος πολυτελείας και το κρατούσαν για τις γιορτές. Επίσης η περίοδος των Χριστουγέννων δεν ήταν η πιο κατάλληλη για τα αμνοερίφια λόγω της έλλειψης τροφής.

Τι τρώνε τα Χριστούγεννα ανά τη χώρα:

Λαχανοντολμάδες: Οι λαχανοντολμάδες ή γιαπράκια, όπως ονομάζονται σε αρκετές περιοχές, είναι παραδοσιακό πιάτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο αλλά και τα Δωδεκάνησα. Έχουν το δικό τους συμβολισμό με τα λαχανόφυλλα να συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού.

Χοιρινό με σέλινο ή πρασοσέλινο: Επίσης ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο πιάτο που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στο βόρειο τμήμα της και τα νησιά. Χοιρινό με σέλινο ή χοιρινό με πράσο και σέλινο.

Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες: Επίσης το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη νότια ηπειρωτική χώρα όπου μάλλον προτιμούν τις πατάτες από το σέλινο. Στην Πελοπόννησο μπορεί να είναι γουρουνοπούλα που συνοδεύεται με πατάτες.

Χοιρινό με κουνουπίδι ή λάχανο: Βασικό πιάτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι για την περιοχή των Επτανήσων

Λαλάγγια: Τα λαλάγγια -οι πεντανόστιμες παραδοσιακές τηγανίτες της Μάνης- είναι γνωστά σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας και δεν λείπουν από καμία σχεδόν θρησκευτική γιορτή, κυρίως των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Λουκάνικα: Καθώς η σφαγή του χοιρινού είναι χριστουγεννιάτικη παράδοση και τα παλιότερα χρόνια φρόντιζαν να διατηρήσουν μεγάλο τμήμα του κρέατος για κατανάλωση αργότερα, τα λουκάνικα ήταν μια προφανής λύση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/314893-To-christoygenniatiko-paradosiako-menoy-sten-Ellada ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...