Το 2016 η χρονιά που οι τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία

Πέμπτη 26/05/2016 – 22:35 Χρονιά που οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία, είναι το 2016, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την συμφωνία στο Eurogroup, έχουν μπει οι βάσεις για την άρση της αβεβαιότητας.  Ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, των τεσσάρων μεγάλων ιδρυμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς, κατέγραψε ετήσια αύξηση των κερδών κατά 9% το α΄ τρίμηνο του 2016, στα 263 εκατ. ευρώ από 242 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ την ίδια στιγμή τα καθαρά έντοκα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 478 εκατ., αυξημένα κατά 3% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015.
 Μ.Σάλλας: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βάση για την έξοδο της χώρας από την ύφεση.
  Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, βάζει τις βάσεις «για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας καθώς και της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της εδραίωσης και ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας. Στην συνέχεια, τόνισε πως,  η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί τη βάση για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την ύφεση και πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθουν στο 2% το 2017! Στην συνέχεια, έδωσε έμφαση στην υποχώρηση των «κόκκινων» δανείων το δ’ τρίμηνο του 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016 που μειώθηκαν, 1,2 δισ. ευρώ.Παράλληλα, εκτίμησε πως  η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς, στην συνέχεια, την ώρα που αναμένει νέες θετικές εξελίξεις για το τραπεζικό σύστημα.
 Η «ένεση» ρευστότητας  από την ΕΚΤ Ανάμεσα σε άλλα, οι Τράπεζες, περιμένουν την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ για τα ελληνικά χρεόγραφα, που θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα των τραπεζών.Η σταθερότητα στο σύστημα, θα συντελέσει σημαντικά στην επιστροφή των καταθέσεων και στη σταδιακή άρση των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η αναμενόμενη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες, «θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
 
Επιβράβευση όσων στάθηκαν στην Τράπεζα
 Τέλος, ο Μιχάλης Σάλλας,  ξεκαθάρισε πως βρίσκονται υπό επεξεργασία ειδικοί τρόποι και κίνητρα για τους μετόχους που έχασαν τα χρήματά τους στηρίζοντας την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, τους συνεπείς δανειολήπτες και τους καταθέτες με διαχρονική σχέση με την τράπεζα .
 
Κέρδη 87 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα«Το 2015 έκλεισε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την συμφωνία για την πώληση της Finansbank, επιβεβαιώνοντας την εστίαση της τράπεζας στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της», τονίζει  σε σχετική ανακοίνωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.  Τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου σηματοδοτούν την επιστροφή στην κερδοφορία και δείχνουν ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του προϋπολογισμού και των στόχων μας για το έτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τράπεζα στοχεύει σε τρείς άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση».Εξάλειψη ζημιών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Εθνική
 Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα το Α΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν σημαντικά σε ?189 εκατ. (+23% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας τη βελτίωση των οργανικών εσόδων (+4% σε τριμηνιαία βάση) και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (7,0% σε τριμηνιαία βάση) Τα εγχώρια καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα ?396 εκατ. (+1% σε τριμηνιαία βάση), λόγω της συνεχιζόμενης ανατιμολόγησης προθεσμιακών καταθέσεων (-31μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και της περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA (-?3,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση, μέσες τιμές), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα.  

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...