Τρομοκράτες ανατίναξαν το μοιραίο αιγυπτιακό αεροσκάφος

Τρομοκράτες ανατίναξαν το μοιραίο αιγυπτιακό αεροσκάφος

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 20/05/2016 – 21:18

Τρομοκράτες ανατίναξαν το μοιραίο αιγυπτιακό αεροσκάφος

ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΜΕΛΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ                                            

Από χέρια τρομοκρατών συνετρίβη σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το αεροπλάνο των αιγυπτιακών αερογραμμών με τους 66 επιβαίνοντες, το οποίο πιθανότατα ανατινάχθηκε στον αέρα προτού τα κομμάτια του σκορπιστούν στη Μεσόγειο μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.

Οι γαλλικές και αιγυπτιακές αρχές εμφανίζονται φειδωλές στις δημόσιες τοποθετήσεις τους σχετικά με τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, όμως όλες τους οι έρευνες περιστρέφονται γύρω από το σενάριο του τρομοκρατικού χτυπήματος που είναι το επικρατέστερο.

Η «βουτιά» του Airbus από τα 37.000 στα 15.000 πόδια μέσα σε ελάχιστα λεπτά, οι απότομες στροφές που πραγματοποίησε λίγο πριν χαθεί οριστικά το στίγμα του από τα ραντάρ και η μη εκπομπή σήματος κινδύνου από τον πιλότο μαρτυρούν πως συνέβη κάποιο αιφνίδιο, ακραίο και ενδεχομένως βίαιο περιστατικό, από τη στιγμή μάλιστα που οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ήταν καλές.

Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή έκρηξη που οδήγησε στη συντριβή της πτήσης MS 804 από το Παρίσι στο Κάιρο. Έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει μια μηχανική βλάβη ή άλλο πρόβλημα στον κινητήρα, όμως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ίδιο το ηλεκτρονικό σύστημα θα είχε «προειδοποιήσει» τους κυβερνήτες οι οποίοι με τη σειρά τους θα είχαν αναφέρει τη βλάβη στον ελληνικό πύργο ελέγχου.

Ωστόσο, λίγα λεπτά πριν την «εξαφάνισή» του αεροπλάνου, ο πιλότος στην τελευταία επικοινωνία του με τον έλληνα ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας διαβεβαίωσε πως όλα έβαιναν καλώς και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος ευχαριστώντας στα ελληνικά.

Επομένως, όλα συγκλίνουν στην επικρατούσα θεωρία περί έκρηξης προκληθείσας από τρομοκρατική ενέργεια. Το ένα σενάριο κάνει λόγο για βόμβα που τοποθετήθηκε στο αεροδρόμιο  «Σαρλ Ντε Γκωλ» του Παρισιού είτε σε κάποιον άλλο σταθμό από τους πέντε συνολικά το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ των οποίων η Τυνησία και Ερυθραία.

Αν επαληθευτεί κάτι τέτοιο τότε ανοίγει μια τεράστια συζήτηση σχετικά με τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν σε πολλά αεροδρόμια παγκοσμίως και τον δρόμο που ανοίγει διάπλατα για τους τρομοκράτες να αιματοκυλίσουν όπου και όποτε θέλουν. Εξάλλου, η πρόοδος της τεχνολογίας είναι τέτοια που τους «επιτρέπει» να παρακάμπτουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα συστήματα.

Δεν θα πρέπει, επομένως, να αποκλειστεί το άλλο –εξίσου πιθανό σενάριο- κάποιος καμικάζι αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ή άλλης εξτρεμιστικής οργάνωσης, να κατάφερε να επιβιβαστεί ζωσμένος με εκρηκτικά χωρίς να αντιληφθεί κανείς το παραμικρό και να τα πυροδότησε πάνω από τη Μεσόγειο παίρνοντας μαζί του στο θάνατο 66 αθώες ψυχές.

Αντιθέτως, απίθανο μοιάζει το αεροσκάφος της Egyptair να κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους – αέρος λόγω μεγάλης απόστασης του από τη στεριά αλλά ούτε και από αέρος-αέρος, αφού κάτι τέτοιο θα είχε καταγραφεί από τα ελληνικά ραντάρ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται πολύ προσεκτικά ο κατάλογος των επιβατών. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν υπήρξε ή όχι ένα προφίλ που προβληματίζει… κάτι που δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχουν υποψίες» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο αεροσκάφος. Ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στο αεροδρόμιο του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν εργαζόμενους που ενδεχομένως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Για το λόγο αυτό εξετάζεται καρέ-καρέ και το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Μακάβρια ευρήματα

Σήμερα, πάντως, συντρίμμια της πτήσης συνοδευόμενα από μακάβρια ευρήματα εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας, όπως ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα αντικείμενα -«μέρη των συντριμμιών του αεροσκάφους και αντικείμενα των επιβατών θα εξεταστούν από αιγύπτιους και ξένους ερευνητές που βρίσκονται στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, η Αίγυπτος ενημέρωσε την Ελλάδα ότι βρέθηκε ανθρώπινο μέλος, δύο αεροπορικά καθίσματα και βαλίτσες. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως πως τα ευρήματα ανήκουν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το αεροπλάνο πραγματοποίησε απότομες στροφές και έχασε ύψος, αλλά τόνισε ότι τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν από εμπειρογνώμονες. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι ακολούθησε κανονική πορεία στον ελληνικό εναέριο χώρο.

To υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir.

«Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργείου.

Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατί διέψευσε τις φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του Airbus A320.

«Δεν έχουμε εντοπίσει επιζώντες… Οποιοσδήποτε διαδίδει φήμες ή άλλα σενάρια σχετικά με αυτήν την τραγωδία απλά παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων» δήλωσε ο Φατί σε μια συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ένα απερίγραπτο αλαλούμ σχετικά με τα πρώτα ευρήματα νοτιονατολικά της Κρήτης. Αρχικά οι αιγυπτιακές αρχές και οι επικεφαλής της αεροπορικής εταιρίας είχαν ανακοινώσει ότι πρόκειται για συντρίμμια από την πτήση Παρίσι – Κάιρο, κάτι που αργότερα διαψεύστηκε.

Λίγο μετά την νέα ανακοίνωσή του αιγυπτιακού στρατού, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά στους οικείους των επιβαινόντων.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ανέφερε ότι στοιχεία από δορυφόρους δείχνουν πετρελαιοκηλίδα κοντά στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir.

Σε φωτογραφία, την οποία κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel-1A στις 19.00 ώρα Ελλάδας χθες, απεικονίζεται μια πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, σε απόσταση 40 χλμ νοτιοανατολικά από το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους.

Νούμερο ένα προτεραιότητα είναι τώρα ο εντοπισμός των μαύρων κουτιών, στα οποία ίσως βρίσκεται η λύση του μυστηρίου.

Οι έρευνες στα νερά της Μεσογείου συνεχίζονται με τη συμμετοχή αρκετών χωρών με πλωτά και εναέρια μέσα. Τραγικές φιγούρες είναι οι συγγενείς των 66 επιβαινόντων που προσεύχονται να βρεθούν ζωντανοί οι δικοί τους άνθρωποι, με τις ελπίδες, πλέον, να έχουν εξανεμιστεί.

Επικοινωνία Τσίπρα – Ολάντ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε στον Πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για την άμεση κινητοποίηση ελληνικών δυνάμεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά την συντριβή του αεροσκάφους.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει με κάθε μέσο και να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της υπόθεσης αυτής.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...