Τρ. Αλεξιάδης: Ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στα σχολεία ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

Τρ. Αλεξιάδης: Ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στα σχολεία ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

Την περιβόητη λίστα με τα ισοδύναμα που θα αναστείλουν τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια αναζητεί η κυβέρνηση.

Αυτό επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, που προχώρησε μάλιστα σε μια αποκάλυψη, λέγοντας πως ο ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πολλά ισοδύναμα που εξετάζει το υπουργείο.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης, ανέφερε ως ένα από αυτά τα ισοδύναμα μέτρα την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι έρχεται διάταξη με την οποία θα προστατεύονται νομικά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Για το θέμα των 100 δόσεων, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η αλλαγή που γίνεται είναι ότι χάνεται η ρύθμιση για όσους δεν πληρώσουν κάποια άλλη φορολογική υποχρέωση.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις είναι πολλές, όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, θα επανεξεταστεί το θέμα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μείωση των δόσεων για όσους μπορούν να πληρώσουν.

Επίσης, ο κύριος Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της παραγραφής σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, όπως η λίστα Λαγκάρντ.

«Οι έλεγχοι στις λίστες αποδίδουν καθώς κάθε μια φέρνει κατά μέσο όρο έσοδα 600.000 ευρώ», φέρεται να είπε.

Ακόμη, επισήμανε ότι θα έρθει σύντομα στη Βουλή το σχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων όπου θα προβλέπει απαλλαγή από τη φοροδιαφυγή, αλλά όχι απαλλαγή από λαθρεμπόριο ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε κυρίως με τη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή. Πάμε να αντιγράψουμε τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρώπης όπου στοχεύεις κυρίως στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Έχουμε υποθέσεις αυτή τη στιγμή σε ελεγκτικό κέντρο που αποδίδει κάθε υπόθεση μέσο όρο φόρου 600.000 ευρώ. Είναι δυνατό από τις 25.000 περίπου αυτές υποθέσεις να έχουμε ελέγξει λιγότερες από 1.500 και να μην έχουμε ελέγξει τις 10.000 με τέτοια εισπραξιμότητα;», αναρωτήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως μέχρι τώρα η στόχευση δεν πήγαινε προς τα μεγάλα ποτάμια, αλλά “στα ρυάκια και στους παραπόταμους”».

«Η ελληνική κοινωνία έχει καταλάβει το αγώνα που δίνουμε και μας υποστηρίζει», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τι θα γίνει με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Αναφορικά με την ρύθμιση για τις 100 δόσεις είπε πως η αρχική διατύπωση “προέβλεπε ότι έβγαινες εάν δεν ακολουθούσες τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, τώρα έχει επεκταθεί η διάταξη και θα βγαίνεις από τη ρύθμιση εάν δεν ικανοποιείς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις”.

Εξήγησε ότι κινείται το υπουργείο μεταξύ συμφωνίας και κοινωνικής ευαισθησίας και θα γίνει νέα συζήτηση με τους θεσμούς γιατί σε κάποιο μήνα θα συμπέσουν δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας.

“Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις”, πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε πως έρχεται αλλαγή σε ορισμένους από αυτούς που μπήκαν στις 100 δόσεις, καθώς εάν ο άλλος έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό και έχει 200.000 στην τράπεζα, “δεν μπορεί να πει ότι είμαι στις 100 δόσεις και θα πληρώνω τις 100 δόσεις” ενώ προανήγγειλε ότι θα βγει το επόμενο διάστημα υπουργική απόφαση και θα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα, θέτοντας τα κριτήρια.

Όπως σημείωσε όμως “δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι το όριο θα είναι οι 5, 10, 15, 20 χιλιάδες γιατί είναι κάτι που συζητάμε με τους θεσμούς”.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...