Τρ. Αλεξιάδης: Και δημόσια πρόσωπα μπορεί να βρίσκονται στις λίστες φοροδιαφυγής

Τρ. Αλεξιάδης: Και δημόσια πρόσωπα μπορεί να βρίσκονται στις λίστες φοροδιαφυγής

Έως 20 δισ. ευρώ το χρόνο οι απώλειες από την φοροδιαφυγή

«Μπορεί να υπάρχουν στις λίστες πολιτικοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και άλλοι», δήλωσε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί πως στις λίστες της φοροδιαφυγής, μπορεί να υπάρχουν και ονόματα ανθρώπων, «που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν στην κοινωνία μαθήματα φορολογικής συνείδησης ότι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους και λοιπά και οι ίδιοι να έχουν βγάλει έξω τα χρήματά τους».

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διασταυρώσεις των ονομάτων και των αριθμών λογαριασμών, από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες αρχές, από τις λίστες της φοροδιαφυγής και την έφοδο στο υποκατάστημα της UBS.  

Ο έλεγχος ρίχνει φώς στις σκιές της φοροδιαφυγής, και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Υπάρχουν επιχειρηματίες με καταθέσεις έως και 12 εκατομμύρια  ευρώ στην ελβετική τράπεζα, ενώ μέσα στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται και τα ονόματα δύο ηθοποιών δίπλα σε λογαριασμούς με καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας, καθώς και μεγαλοδικηγόροι, γνωστοί γιατροί και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο μέσος όρος των καταθέσεων είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε, «Για σκεφτείτε στις λίστες να υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν στην κοινωνία μαθήματα φορολογικής συνείδησης ότι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους και λοιπά και οι ίδιοι να έχουν βγάλει έξω τα χρήματά τους (…) μπορεί να υπάρχουν στις λίστες πολιτικοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και άλλοι».

Συγκεκριμένα στις λίστες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, οι οποίες ακόμα βρίσκονται υπό έλεγχο, μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ακόμα και  ονόματα προσώπων που εκφέρουν δημόσιο λόγο τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής.

Νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει πως η διαδικασία της διασταύρωσης κινείται με ταχείς ρυθμούς. «Ξεκινήσαμε την ιστορία με τις λίστες. Προχωρούν κανονικά και οι παλιές και οι καινούριες. Έρχεται ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Ρηνανίας – Βεστφαλίας να υπογράψουμε σύμβαση μέσα στον Ιανουάριο και να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και θεαματικά.

Έχουμε την υποχρέωση την ίδια στιγμή που ο πολίτης πληρώνει αυτούς τους φόρους που πληρώνει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για φορολογική δικαιοσύνη και αυτό κάνουν και οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι φορολογικές υπηρεσίες (…) οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν πάρει πολλά στοιχεία για το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».

Χθες μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής αποκάλυψε ότι από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στην λίστα μεγαλοκαταθετών που απέστειλαν οι υπηρεσίες Βεστφαλίας-Ρηνανίας εντοπίστηκαν αρκετοί που απέκρυψαν από τις φορολογικές τους δηλώσεις ποσά από 1,5 εως 12 εκατ. ευρώ!

Στην συνέχεια ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές με κάρτες, τονίζοντας πως αυτές πρέπει να μειωθούν.

Οχτώ ΕΝΦΙΑ, χάνονται κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή

Σχεδόν οχτώ ΕΝΦΙΑ, χάνονται κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του γραφείου του Προϋπολογισμού, που επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, οι εκτιμώμενες απώλειες από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο φτάνουν τα 15 με 20 δισ. ετησίως. Ειδικά όταν, «κάθε χρόνο ο αγώνας που γίνεται είναι να μαζέψει το Δημόσιο από άμεσους και έμμεσους φόρους περί τα 45 δισ.».

Από την άλλη, ο κ. Αλεξιάδης, τόνισε πως, οι συνεχείς έλεγχοι έχουν φέρει αποτέλεσμα και ειδικά  στα νησιά που έχουν φέρει αύξηση των εσόδων κατά 28% σε σχέση με το 2014 και το 2013, ενώ επανέλαβε ότι αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα και από τον έλεγχο των νέων στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο. Στις λίστες που έχουν στην κατοχή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...