Τσίπρας: Αδιέξοδη η στρατηγική της Τουρκίας και θα αποβεί σε βάρος της

Τσίπρας: Αδιέξοδη η στρατηγική της Τουρκίας και θα αποβεί σε βάρος της

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση βρίσκεται σε  διάταξη αντιμετώπισης κρίσης με ή την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών να προκαλεί έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, συγκάλεσε χθες άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου είναι συνδεδεμένη με τη διαχείριση κρίσεων και μετέχουν, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας (ο κ. Καμμένος έλειπε στις Βρυξέλλες,), οι υπουργοί Επικρατείας Βερναρδάκης και Φλαμπουράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Κατά τα λοιπά, στο τραπέζι της συνεδρίασης, βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το… θρίλερ με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Και όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, έγινε μια χαρτογράφηση της κατάστασης. «Δεν θέλουμε να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», τόνιζαν, για να προσθέσουν ότι το ζήτημα το διαχειρίζονται σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι εξαντλεί όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα πίεσης -κλιμακωτά- ώστε να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση! Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο. Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση .Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις  από τη γείτονα. Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Προς ώρας, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, και τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. 

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών  στην Ελλάδα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΩ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Την εκτίμηση ότι «δε θα οδηγηθούμε σε πολιτικό θρίλερ επ’ αόριστον», εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, τονίζοντας ότι από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται ό, τι πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διωχθούν τελικά για κατασκοπεία οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας. «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα ήταν ακραία η εκδοχή να κατηγορηθούν οι Έλληνες αξιωματικοί για κατασκοπεία, δεδομένου ότι δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο. «Αν κάτι τέτοιο προστεθεί στο κατηγορητήριο θα πρόκειται για μία ακραία πολιτική και πολιτικοποιημένη ενέργεια» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο απαιτείται, με σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω» σημείωσε
Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε  «απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει κατασκοπεία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:  «Δεν μπορώ, όμως, να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας. Είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε και μέχρι εκείνη τη στιγμή θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο και κάθε πολιτικό μέσον πίεσης».

 

Όπως είπε, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. «Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό, πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτό τον σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις διπλωματικές δυνατότητες που έχουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μία δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό» πρόσθεσε.Στο ερώτημα αν θα υπάρξει αίτημα για διαμεσολάβηση από την ΕΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για Ευρωπαίους αξιωματικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστούμε τη δικαστική διαδικασία, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή οι αξιωματικοί κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επικοινωνίας σε επίπεδο ηγετών των δύο χωρών, είπε ότι εφόσον χρειαστεί θα επικοινωνήσει και ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σχολιάζοντας την περίπτωση του Γερμανού δημοσιογράφου, που κρατήθηκε από τις τουρκικές Αρχές επί ένα χρόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι αρκετά παλαιότερο, αλλά ενδεικτικό της συμπεριφοράς της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα της γείτονος με τις ΗΠΑ και ειδικά με το Κουρδικό ζήτημα, το οποίο εκτίμησε ότι καθορίζει το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Τέλος σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η Τουρκία αναβαθμίζει την προκλητική της συμπεριφορά όχι μόνο σε ό, τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στο ζήτημα της Κύπρου και των υδρογονανθράκων, της ΑΟΖ, αλλά και σε όλο το πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/324196-Tsipras-Adiexode-e-strategike-tes-Toyrkias-kai-tha-apobei-se-baros-tes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...