Τσίπρας – Γκάμπριελ: Χρειάζεται νέα προσέγγιση στην Ευρώπη

Πέμπτη 30/06/2016 – 17:08ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ: ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ                                       Την κρισιμότητα της περιόδου εντός της οποίας πραγματοποιείται η επίσκεψη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα επεσήμαναν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου και σημείωσαν ότι χρειάζεται νέα προσέγγιση στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, στον σύντομο διάλογο που είχαν, ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Γκάμπριελ ότι έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τόνισε ότι έρχεται με την ιδιότητά του ως αντικαγκελάριος της Γερμανίας, οπότε θα συζητήσουν για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα, κάτι που για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι και προοδευτικός ηγέτης στην Ευρώπη για να σημειώσει πως είναι κρίσιμο «να συζητήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα μέτωπο», γιατί τώρα είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ατζέντα για την ανάπτυξη, την ανεργία με θέσεις εργασίας και συνεπώς χρειάζονται επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι καιρός να συζητήσουμε για το πρότζεκτ της κοινωνικής Ευρώπης.
Επίσης, επεσήμανε πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι σήμα ότι πρέπει να ξυπνήσουμε. Η Ευρώπη, είπε, βαδίζει υπνοβάτης και ελπίζουμε ότι αυτό το ποτέλεσμα θα λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για την Ε.Ε., εκφράζοντας, παράλληλα, τον φόβο του ότι διαφορετικά οι ακροδεξιές δυνάμεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για να γίνουν ηγεμονικές, κάτι που, όπως υπογράμμισε, πρέπει να αποφευχθεί. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά, πρόσθεσε.
Γκάμπριελ: Να φέρουμε την Ευρώπη στο επίκεντρο της απασχόλησης
Είναι μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε και ο κ. Γκάμπριελ, από την πλευρά του. Αναφέρθηκε στο επενδυτικό σκέλος της επίσκεψής του, σημειώνοντας ότι το δεύτερο ζήτημα είναι πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά την Ευρώπη, γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε σε διάσταση στην Ε.Ε.
Υποστήριξε ότι οι πλουσιότεροι επιτίθενται στους φτωχότερους και αντιστρόφως και πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα μίας ατζέντας να φέρουμε την Ευρώπη κοντά, στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι και αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε μία μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να στηριχθούν με επενδύσεις και ανάπτυξη.
Ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασία και βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν δεν θα πάρουν το μέρος της Ευρώπης και πως είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι για την έξοδο. Πρόσθεσε, πως είδαμε ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και πως στις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας, όσοι δεν είχαν καμία ελπίδα, ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς.
Επίσης, σημείωσε ότι και στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, πριν από μερικά χρόνια, η εργατική τάξη ψήφισε κατά της Ευρώπης. «Οπότε, χρειάζόμαστε μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι μία καλή στιγμή γι αυτό», υπογράμμισε.
Τι είπαν Γκάμπριελ – Παυλόπουλος
Η ετυμηγορία του βρετανικού λαού είναι σεβαστή, πρέπει οπωσδήποτε όμως η Βρετανία να αποφασίσει να επικυρώσει το δημοψήφισμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό αντικαγκελάριο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, δεν μπορεί να διατηρείται αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση στον χώρο της Ε.Ε. και συνέχισε, τονίζοντας πως, όσον αφορά την Ευρώπη και την Ε.Ε., θα προχωρήσουν και χωρίς τη Βρετανία.
Παρατήρησε, επίσης, ότι τον αγώνα για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Άλλωστε, είπε, σημασία έχει όχι πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη, αλλά πόσο καλή ή καλύτερη μπορεί να γίνει. Υποδεχόμενος τον Γερμανό αντικαγκελάριο, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για έναν Ευρωπαίο ηγέτη με ευρωπαϊκό όραμα, και τον ευχαρίστησε για τη στάση του έναντι της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι.
Η Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμένει -και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού- αταλάντευτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και αυτό το πράττει με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, επισήμανε.
Από την πλευρά του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμμερίστηκε την άποψη του Έλληνα Προέδρου ότι σήμερα η Ευρώπη περνά δύσκολες ώρες, και πρόσθεσε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι η έξοδος της Βρετανίας πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, γιατί, όπως παρατήρησε, αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.
Δεν θέλουμε να υπάρξουν παράλληλες διεργασίες, πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ, και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να καταστραφεί επειδή θα φύγει η Βρετανία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...