Τσίπρας: Δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από το δημοψήφισμα (LIVE)

Τσίπρας: Δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από το δημοψήφισμα (LIVE)
Δίωρη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο» και στον διευθυντή του σταθμού Κώστα Αρβανίτη παραχωρεί αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μιλά για τις κινήσεις της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, στην διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τσίπρα

Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση της διαπραγμάτευσης χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας. Στο τέλος της ημέρας, μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε.
Επιχειρήσαμε να δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο. Αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά τη 12η Ιουλίου.
Δεν πήγαμε με καλές προθέσεις, πήγαμε για σκληρή διαπραγμάτευση, για πρώτη φορά. Οι θεσμοί αποδείχτηκαν στρατευμένοι σε στρατηγικό στόχο.
Το κόμμα γνώριζε απολύτως πού πηγαίναμε. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, άλλο κυβέρνηση κι άλλο κόμμα, αλλά το κόμμα είχε σύνδεση με την κυβέρνηση.
Ερώτημα είναι αν το κόμμα συμμετείχε ενεργά για να βοηθηθεί η κυβερνητική προσπάθεια. Νομίζω ότι και το κόμμα και την κυβέρνηση ο λαός τα ξεπέρασε και τα δύο. Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας.
Η εντολή που πήραμε ήταν για να διαμορφώσουμε συνθήκες, για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Πριν από τις εκλογές δεν είπα ποτέ ότι τα μνημόνια μπορούν σκιστούν με ένα νόμο. Ας αφήσουμε το πλαίσιο λαϊκίστικης προσέγγισης. Είπα ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο, που δημιουργήθηκε εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων και πριν από το 2008 και μετά.
Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος.
Ας μη μηδενίζουμε το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση.
Δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από το δημοψήφισμα. Ήταν υψηλού ρίσκου επιλογή, δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, αλλά και και κόντρα στο κατεστημένο, εγχώριο και διεθνές.
Οι εταίροι αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών.
Η συμφωνία που είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου είχε δύσκολα μέτρα, λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε σήμερα, αλλά δεν έδινε καμία διέξοδο επιβίωσης.
Τώρα ολοκληρώνουμε την 5η αξιολόγηση, που άφησε στη μέση ο Σαμαράς.
Για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν παρόμοιο αυτό που ήρθε με αυτό στο οποίο είπαν «όχι» οι πολίτες στο δημοψήφισμα, στα α’ σκέλος του ερωτήματος. Στο ερώτημα β’ είναι η μέρα με τη νύχτα η συμφωνία που φέραμε. Στο σημείο α’ υποχωρήσε η κυβέρνηση.
Είπα στο λαό ότι κάνω δημοψήφισμα για να πάρω μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, όχι για να τον βγάλω από το ευρώ.
Μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι είχα αυταπάτες, αλλά πάντα έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους.
Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την ημέρα του τελεσιγράφου, 25 Ιουνίου, σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες έχοντας μπροστά μας να αποφασίσουμε μια ταπείνωση χωρίς διέξοδξο, μια πολιτική καταδίκη, και ίσως αυυτός ήταν ο στόχος. Θυμάστε το «the game is over».
Το βράδυ αποφασίστηκε στο υπουργικό, διέκοψα για να ενημερώσω Μέρκελ και Ολάντ. Τους είπα την απόφασή μου και τους ενημέρωσα ότι θα προτείνω στο λαό το «όχι» όχι ως επιλογή ρήξης, και τους ζήτησα να πάμε ήρεμα στη διαδικασία.
Η Μέρκελ με ενημέρωσε ότι θα έλεγε μόνο πως το ρώτημα είναι ευρώ ή δραχή και ότι δεν θα έκανε άλλη παρέμβαση.
Δεν τήρησαν υπόσχεση. Το Eurogroup πήρε την απόφαση που οδήγησε στην απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA που οδήγησε στο capital controls.
Τεράστιο χαρτί στα χέρια μας το «όχι». Τεράστια νίκη που δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν.
Το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα το κέντρο του πλανήτη, κόντρα σε θεούς και δαίμονες.
Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου στην 17ωρη διαπραγμάτευση, να σηκωθώ και να φύγω, την ίδια ημέρα θα έπεφταν τα καταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό, θα τελείωνε και αυτή η ρευστότητα των 60 ευρώ και σε 48 ώρες θα αποφασιζόταν το κούρεμα των collaterals, που θα οδηγούσε στην κατάρρευση στην αρχή της Eurobank, μετά της ΕΤΕ και μετά ίσως όλων των τραπεζών. Αρα το θέμα δεν ήταν το κούρεμα, αλλά το ότι δεν θα υπήρχαν καταθέσεις.
Δύσκολες αποφάσεις, αλλά σε τελική ανάλυση θεωρώ ότι το να επικρατήσει το αίσθημα προστασίας των λαϊκών στρωμμάτων ήταν ορθή επιλογή, επιλογή ευθύνης.
Πύρρειος νίκη η συμφωνία.
Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε στους πέντε μήνες. Είναι αναστρέψιμα τα προβλήματα στην οικονομία. Αξιζε στην Ελλάδα να γίνει πρωτοσέλιδο, να διαδηλώνουν οι λαοί υπέρ μας. Θεωρείτε ήττα για κάποιους μικρόμυαλους που θεωρούν ότι η επανάσταση θα νικήσει σε μια στιγμή, με την έφοδο στα θερινά ανάκτορα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...