Τσίπρας: Δε χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν – Δεν μας έχουν στο τσεπάκι τους

Τσίπρας: Δε χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν - Δεν μας έχουν στο τσεπάκι τους

“Αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση”

“Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση” ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κλείνοντας στην ολομέλεια της Βουλής τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Με αιχμή του δόρατος, το νομοσχέδιο των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευση να στηρίξουν και υψώνοντας τους τόνους, είπε με τρόπο κατηγορηματικό: “η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν απέναντι μας στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν παραπονέθηκα σε κανένα εκδότη, σε κανένα ιδιοκτήτη ΜΜΕ. Γι’ αυτό σήμερα έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από τα ποσοστά μας. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανένα, υπογραμμίζοντας ότι οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους.

Αναφερόμενος εν συνεχεία, στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ανέφερε ότι είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο και έθεσε ως πρώτο στόχο εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. “Έτσι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομιας και το 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβαση μας τις διεθνείς αγορές δανεισμού, με σταθερότητα, διάρκεια και χαμηλά επιτόκια”.

“ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”

Κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι έκαναν μια επικοινωνιακή προσπαθεια να πουν οτι βγαίνει η χώρα στις αγορές. “Η ίδια η κ. Λαγκάρντ είχε μιλήσει για ερασιτεχνισμό”, είπε, και υπογράμμισε ότι ” δεν βγαινει στις αγορές όταν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι τόσο υψηλές και ταυτόχρονα ακάλυπτες”. Όπως ανέφερε στη συνέχεια, “αυτό που γεννά την πολιτική αστάθεια δεν είναι οι αντιπαραθέσεις μας, αλλά είναι η κοινωνική ένταση που προκαλείται”.  Οριοθετώντας δε, τις διαφορές της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση επέμεινε πως “πρώτο μας μέλημα ήταν να αναδείξουμε ότι δημιουργήθηκε παγκόσμια  κρίση”.Σειρά πήρε και η κριτική στον Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι “έκανε μία προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις. Θα τις δούμε. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τις προτάσεις, αλλά εάν συνεχίσετε να παρουσιάζεστε ως η ουρά της Ν.Δ. κακό του κεφαλιού σας”.

“ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟΥ”

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία θύμησε ότι “μας ζητάγατε να συναινέσουμε και να κυβερνήσουμε μαζί, και σας λέγαμε ‘όχι’. Σε μια μέρα τα ξεχάσατε αυτά και έρχεστε να μας πείτε ότι ειστε αντιμνημονιακοί.Ούτε πριν θέλατε τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τωρα πιστεύετε αυτα που λέτε”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Β. Μειμαράκη τον κατηγόρησε για την “ασθένειας της εξουσιομανίας και του κυβερνητισμού” ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έλλειμα στρατηγικής της ΝΔ,και παραδέχτηκε ότι ότι ούτε οι δικές του προτάσεις είναι τέλειες, καλώντας τους ωστόσο να προτείνουν με τη σειρά τους ό,τι θεωρούν σκόπιμο. Όπως είπε, η διαδικασία των προγραμματικών  χρησιμοποιήθηκε ως μια αρένα για την εσωτερική αντιπαράθεση, ως το ποιος θα είναι ο καλύτερος αρχηγ το θέμα δεν είναι οι ανερμάτιστες πολιτικές κραυγές.

“Ο κ.ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ”

“Να σταματήσετε την ανοησία ότι φορτώσαμε 90 δις χρέος” , δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο στην πορεία ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας εκ νέου τα “πυρά” που εκτόξευσε στην ομιλία του ο Β. Μειμαράκης. Έκανε λόγο μάλιστα για ένα “προεκλογικό πυροτέχνημα, που ακόμα και ένα παιδί του δημοτικού μπορεί να αντιληφθεί οτι δεν ισχύουν”. Συνεχίζοντας να απαντά στα επιμέρους, μίλησε για το PSI που κατέστρεψε τα σφαλιστικά ταμεία και είπε ότι είναι υποκριτικό να κατηγορείτε εμάς. “Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που κατάφερε να ανοίξει το θέμα του χρέους που ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι ειναι βιώσιμο. Όλοι λένε ότι είναι υποχρέωση της Ευρώπης να λύσει αυτο το μεγάλο πρόβλημα”, είπε κια διερωτήθηκε για ποιο λόγο αυτό δεν συνέβη παλαιότερα.

Τα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: 

Αυτή η τετραετία παρά τις πραγματικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Πρώτος στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. 

Περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική. Φαίνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα. 

Οι ίδιοι άνθρωποι που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους, που έκαναν εκστρατεία υπέρ του Ναι και υποστήριζαν μια συμφωνία πολύ σκληρότερη και χωρίς καμία προοπτική για την ελληνική οικονομία, που προσφάτως έλεγαν ότι τα Μνημόνια είναι ευλογία για τον τόπο δίνουν σήμερα ρεσιτάλ υποκρισίας. 

Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο. Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δις πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάσετε αυτό το στόχο; Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο κύριος Σταϊκούρας έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2015. 

Μας ασκείτε κριτική για το ασφαλιστικό. 

Γιατί όμως δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Ότι εσείς ευθύνεστε για την σημερινή εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI και με την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%; 

Μιλάτε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αλλά μάλλον δεν θυμάστε ότι πανηγυρίζατε με χαιρεκακία κατή την περίοδο που οι δανειστές έκλειναν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική οικονομία. 

Μας λέτε ότι για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ευθύνονται τα capital controls αλλά δεν λέτε κουβέντα για το γεγονός ότι δαπανήσατε πάνω από 40 δις για τις ελληνικές Τράπεζες χωρίς καν να αγγίξετε την μεγάλη πληγή των κόκκινων δανείων. 

Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δις ευρώ για την επόμενη τριετία. 

Είναι η δική μας Κυβέρνηση που καταφέρενει επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους. Ξέρετε, εκείνου του χρέους που ήταν βιώσιμο. Και σήμερα ο κύριος Ολάντ, και προς τιμήν του,  αναγνώρισε ότι πρέπει επιτέλους να αναδιαρθρωθεί για να δοθεί η ευκαιρία στη χώρα να αναπνεύσει. 

Αναφέρθηκα προχτές σε τέσσερις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας: Την μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη μάχη για το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και τη μάχη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας 

Περίμενα λοιπόν ότι σε αυτά τα μέτωπα η αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για συμπόρευση ώστε να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες. 

Αντ’ αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας. 

Και όλά αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης.  

Από αύριο συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά και τον αγώνα ώστε 

Να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης 

Να στηρίξουμε αποφασιστικά το σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών 

Να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και μάυρη εργασία 

Να αποδώσουμε δικαιοσύνη υποστηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της δικαστικής εξουσίας που πλέον μπορεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της.

Να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες 

Να διευρύνουμε τους φορολογικούς ελέγχους και να ολοκληρώσουμε την διαστάυρωση των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας 

Να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών 

Να ανοίξουμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο για την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης. 

Μας ασκήθηκε κριτική  κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μια υποτιθέμενη υποβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής. Αν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την ελληνική κυβέρνηση σήμερα είναι η απουσία σχεδίου και κινητοποίησης για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και της επιλύσης των διεθνών προβλημάτων στα οποία εμπλέκεται. 

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες και στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά κινητοποιούμαστε για την επίλυση των εθνικών θεμάτων. 

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς. 

Ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. χουμε γίνει σύμβολο για δεκάδες λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην λιτότητα και την υποταγή. 

Θα περάσουμε γρήγορα τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, θα κλείσουμε τα μεγάλα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης και του χρέους και θα προχωρήσουμε με σταθερό βήμα ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα ριζικά. 

Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου απαλλαγμένου από τα βαρίδια του παρελθόντος. 

Με προστασία των αδύναμων 

Με στήριξη της νεολαίας 

Με απόδοση δικαιοσύνης και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών 

Με ενίσχυση της εργασίας 

Με προσέλκυση νέων επενδύσεων 

Με σεβασμό στο περιβάλλον 

Και πάνω από όλα με δημοκρατία, διάλογο και κοινωνική συμμετοχή 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...