Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 10/05/2016 – 21:17

Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

«ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΟΤΟΥΣ»                                                                                                

Την ικανοποίηση του για την απόφαση του Eurogroup με την οποία «επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας για τη χώρα» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός, εξήγησε τι σηματοδοτούν οι αποφάσεις για τη χώρα, τον λαό, την οικονομία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική ημέρα, καθώς μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια αρνητικών ειδήσεων είχαμε καλές ειδήσεις και η κοινωνία πλέον δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «σήμερα δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα», ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για σκληρή και μεθοδική δουλειά, διότι «ξέρουμε ότι η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα θα είναι και μια πιο απαιτητική φάση».

Χρειάζεται, σημείωσε, σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και κατεστημένα συμφέροντα, τόλμη και αποτελεσματικότητα για να μπει οριστικά η οικονομία σε μια τροχιά απογείωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. μέτρων και νομοθέτησής τους, ότι έχουμε οδικό χάρτη με σαφή βήματα για την ελάφρυνση του χρέους.

Τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι σαν συμπιεσμένο ελατήριο, το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει, και πως η απόφαση που αναμένουμε στο Eurogroup την 24η Μαΐου θα σηματοδοτήσει ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της έξι χρόνια σκότους και βλέπει επιτέλους το φως της ανάπτυξης».

«Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ»

Απαντώντας στις δυνάμεις εκείνες που «κινδυνολογούν» και «καταστροφολογούν», υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν είναι νέα μέτρα ή, πολύ περισσότερο, νέο μνημόνιο, και παράλληλα εξέφρασε στοιχειοθετημένα την πεποίθησή του ότι ο μηχανισμός δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, γιατί για πρώτη φορά το πρόγραμμα μπορεί να βγει.

Επισφραγίστηκε η θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο χτεσινό Eurogroup επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας, που συντελείται εδώ και καιρό και που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τους συμμάχους της που έχει πλέον δίπλα της.

«Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι μόνη και απομονωμένη, αλλά έχει ισχυρή στήριξη από μια σειρά δυνάμεων και κυβερνήσεων που έχουν κατανοήσει ότι ο τόπος αυτός και ο λαός δικαιούται να γυρίσει σελίδα και να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού», είπε. Επισήμανε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι ο λαός αυτός που υπέφερε σκληρά και άδικα, δικαιούται να επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης.

Τόνισε ότι αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός στην κοινή γνώμη και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν ένα αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς, των διαπραγματευτικών προσπαθειών, διπλωματικών πρωτοβουλιών και πολιτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής σύγκρουσης που υπερβαίνει την Ελλάδα και την Ευρώπη, που αφορά στη διαχείριση των κρατικών χρεών στις χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης. Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε διαπραγματευτική και πολιτική μάχη με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αλλά με προσοχή και επιδεξιότητα, χαρακτηρίζοντας τήν δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας αξιέπαινη και η οποία αποδίδει σήμερα καρπούς.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΣΚΟΥΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 24 ΜΑΪΟΥ

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν η δόση θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο και για να το πετύχουν ετοιμάζονται με ταχύτατους ρυθμούς για να φέρουν στη βουλή το νομοσχέδιο με το μηχανισμό και τα προαπαιτούμενα μέτρα. Κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επέμειναν ότι δεν υπάρχουν μέτρα στο μηχανισμό. «Είτε από έσοδα είτε από δαπάνες.

Όταν δεν έχεις πιάσει τον στόχο τότε θα πάρεις μέτρα. Ο μηχανισμός γίνεται μόνο για διασφάλιση», τόνιζαν. Όσον αφορά στο θέμα του χρέους, οι ίδιες  πηγές τόνιζαν ότι «ο οδικός χάρτης για το χρέος θα είναι αποτυπωμένος και θα έχει αυτοματισμό», ενώ προσέθεταν ότι από σήμερα πάνω σε αυτό το ζήτημα δουλεύουν και οι θεσμοί.

Αναφερόμενοι στα όσα αποφασίστηκαν, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι έγινε ότι καλύτερο μπορούσαν, τονίζοντας ότι το «μακροβούτι» θα δείξει, ενώ επέμεναν στους πανηγυρισμούς για το Eurogroup λέγοντας ότι ήταν επιτυχία «αλλά δεν πετάμε στα σύννεφα».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για διάφορα νομοσχέδια που είχαν κολλήσει και τα οποία πρέπει να προχωρήσουν όπως το αναπτυξιακό και αυτό που αφορά στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, ενώ ξεκινά ήδη η σύνταξη του νομοσχεδίου με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο σχεδιάζουν να το φέρουν τις επόμενες 15 ημέρες, με κανονικές διαδικασίες, στη Βουλή, πριν το Eurogroup δηλαδή και θα τα έχει όλα,  μηχανισμό και προαπαιτούμενα (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...