Τσίπρας: Η Ευρώπη να λύνει μόνη της τα δικά της προβλήματα

Τσίπρας: Η Ευρώπη να λύνει μόνη της τα δικά της προβλήματα

Σαφές μήνυμα πως όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουν, ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης,  «διότι έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενοι διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις» , έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

1

“Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο, φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτές πρέπει να συντεθούν και να βρούμε την κοινή συνισταμένη”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. “Το γεγονός, όμως, ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο και με γενναίες αποφάσεις με ορίζοντα το 2019 είναι ένα θετικό γεγονός”, είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε επίσης ως θετικό γεγονός πως «όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να στηρίζεται στα δικά της πόδια». Σημείωσε δε ως παράδειγμα ότι του έκανε εντύπωση ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα (διάσωσης) στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χτες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, “ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες”. “Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της”, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Από εκεί και πέρα αποφασίσαμε μια διαδικασία διαλόγου που πιστεύω ότι δεν θα μείνει μόνο στο διάλογο αλλά θα υπάρξουν και αποτελέσματα”, δήλωσε ο ίδιος.Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της αλλαγής των Συνθηκών της ΕΕ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, σημείωσε ότι αν και η Ευρώπη ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τις κρίσεις, «δεν ανταποκρίθηκε το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών». Ειδικότερα, ανέφερε: «Νομίζω, ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις για σημαντικές θεωρητικές τομές μέσα στο πλαίσιο των Συνθηκών. Άλλωστε όταν ανοίγουμε το παράθυρο σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο είμαστε ταυτόσημοι με το πνεύμα των συνθηκών, δεν ανεβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών»,  σημείωσε. Για να καταλήξει, πως «Όταν περιορίζουμε τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, πιστεύω αντιβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών, οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που έχουμε». Απαντώντας δε, σε ερώτημα για την πρόοδο σε σχέση με το Brexit τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενοι διάστημα, οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και εντατικές και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τομή για όλες τις πλευρές”.

1

Τετ α τετ με Μέρκελ, Μακρόν, Τζεντιλόνι

Στο μεταξύ, επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Πάολο Τζεντιλόνι είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας στάθηκε ειδικότερα στα ζητήματα της φορολόγησης μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, στο ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες.Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών (GAFA: Google – Apple – Facebook -Amazon), ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, προκειμένου να υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αντιστοιχούν στις πραγματικές τους δραστηριότητες ανά χώρα.Επισημαίνεται ότι η γαλλική πρόταση προβλέπει επιβολή φόρου επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, λύση η οποία είναι ευκολότερα υλοποιήσιμη. Κατά πληροφορίες, την πρόταση υποστηρίζουν Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, καθώς επίσης και οι: Ελλάδα, Αυστρία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πορτογαλία, όπως προέκυψε από το τελευταίο Ecofin, όπου είχε τεθεί το ζήτημα.Στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της χώρας στην ενίσχυση του σχετικού ευρωπαϊκού οργανισμού ENISA με διευρυμένες αρμοδιότητες, ώστε να εξελιχθεί στο νέο οργανισμό για την κυβερνοασφάλεια, να προσελκύσει εξειδικευμένους επιστήμονες και να θωρακίσει την Ευρώπη από τις εξωτερικές απειλές.Ιδιαιτέρως στάθηκε ο κ. Τσίπρας και στο ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, επί του οποίου η Ελλάδα είναι υπέρ της ρύθμισης. Προϋπόθεση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι η χαρτογράφηση του διαδικτύου ώστε οι δημιουργοί να λαμβάνουν μερίδιο από την αξία που προκύπτει από τη χρήση του έργου τους που ανεβαίνει σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Για να εφαρμοστεί αυτό χρειάζονται και τα κατάλληλα εργαλεία, αποτελεσματικές δηλαδή τεχνολογίες αναγνώρισης περιεχομένου, σημείωσε.

 

111111111111111

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/303309-Tsipras-E-Eyrope-na-lynei-mone-tes-ta-dika-tes-problemata ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...