Τσίπρας: Θα αλλάξουμε τρόπο εκλογής αρχιμουφτή, αλλά όχι επειδή το ζήτησε ο Ερντογάν

Τσίπρας: Θα αλλάξουμε τρόπο εκλογής αρχιμουφτή, αλλά όχι επειδή το ζήτησε ο Ερντογάν

Ως προπομπός για τις πρωτοβουλίες που ετοιμάζεται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση- για τη μειονότητα στη Θράκη- ήρθαν σήμερα οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου αναφορικά με την εκλογή αρχιμουφτή από τη μουσουλμανική μειονότητα.

Σε επίσημη επιβεβαίωση προχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε: «Αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της. Είναι αντικειμενική ανάγκη και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο  και πρέπει να επεκταθεί δημοσιά και ανοικτά με τη μειονότητα. Με τη μουσουλμανική μειονότητα που είναι τριφυλους προέλευσης».Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την εργασία, την αύξηση του βιωτικού επιπέδου και αναφέρθηκε στη σαρία. Για να συμπληρώσει ότι «η  συζήτηση αφορά το  πως μπορούμε να αμβλύνουμε αντιθέσεις και  αυτή είναι η συζήτηση  που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που αυτούς που αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η πολιτεία , δεν θα τους αμφισβητεί μέρος της μειονότητας». Στο μεταξύ, κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζει ότι η κυβέρνηση μελετά μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την υποστήριξη της μειονότητας, διευκρινίζοντας ότι «επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις καταλήξουμε». Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τέλος, αρνούνται τα περί διάστασης Κοτζιά – Γαβρόγλου λέγοντας ότι όσα είπε ο κ. Κοτζιάς ότι «δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία» εντάσσονται στο ότι πρόκειται για θέματα της ελληνικής κυβέρνησης που δεν θα διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία.

«Ναι» από Γαβρόγλου
Υπέρ της εκλογής μουφτή υπό προϋποθέσεις τάσσεται σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε πως «το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος». Όπως ανέφερε μάλιστα, «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα». Μετά τη ψήφιση του νόμου για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρίας, θα οριστούν με προεδρικό διάταγμα οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, υποστήριξε πως «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους» και στο ερώτημα για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, σχολίασε πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».Προανήγγειλε τέλος, την κατάθεση ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης, για τις μετεγγραφές φοιτητών, με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που είναι αδέλφια, ώστε να μπορούν φοιτούν στην ίδια πόλη.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/313857-Tsipras-THa-allaxoyme-tropo-ekloges-archimoyphte-alla-ochi-epeide-to-zetese-o-Erntogan ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...