Τσίπρας: Καθαρά και οριστικά βγαίνουμε από τα μνημόνια

Τσίπρας: Καθαρά και οριστικά βγαίνουμε από τα μνημόνια

Το καλοκαίρι βγαίνουμε και τυπικά, καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του κλείνοντας τις εργασίες του 12ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής.

Από το Λαύριο, το «σύμβολο αγώνων και του σοσιαλιστικού κινήματος», όπως είπε, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα».

Με τον πρωθυπουργό να ζητά να δεσμευθούν όλοι για την Ελλάδα που θα πατά ξανά με σιγουριά στα πόδια της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Τώρα που, όπως παρατήρησε, αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί.

Και, συνέχισε «σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια». Γεγονός που, όπως παρατήρησε, είναι ήδη ορατό στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.

Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε ο πρωθυπουργός ήταν αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης εκφράζοντας τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε» είπε ο κ. Τσίπρας, αντιπαραβάλλοντας  «με εκείνους που φοβούνται τις θεσμικές τομές, εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο» (φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη).

Όμως, όπως υποστήριξε, οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δε μπορούν να περιμένουν. Αλλά, «οι μεγάλες αυτές τομές πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης».

Και, όπως σημείωσε εμφατικά, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών

«Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σε συνεννόηση -πρόσθεσε- με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/327154-Tsipras-Kathara-kai-oristika-bgainoyme-apo-ta-mnemonia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...