Τσίπρας: Κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν η απλή αναλογική

Πέμπτη 21/07/2016 – 23:20

“ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΕ ΓΙΕΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ”                                         

Ιστορική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή ημέρα γιατί η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. 

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για πολιτικά ώριμη πρόταση νόμου που ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων, αποτελεί σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας και δικαιώνει τους αγώνες για πραγματική ισοτιμία και δημοκρατία.«Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας κάνοντας πράξη το εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για την ψήφο στα 17 δήλωσε πως «δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία, να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους».Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει ταχθεί υπέρ της ισοτιμίας της ψήφου, «ακόμα και πολίτες που ψήφισαν και ψηφίζουν ΝΔ», ενώ «ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος».

«Καταθέτουμε ένα νόμο που στερεί από την πλειοψηφία το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει της χαμένης ψήφου, αλλά στηρίζεται στην ισοτιμία της» είπε.Θέτοντας ευρύτερα το θέμα της απλής αναλογικής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση του πολιτικού συστήματος» και η πρόταση νόμου της κυβέρνησης «αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος».

ΠΥΡΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ:ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Εκτοξεύοντας δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως στο Ποτάμι, ο κ. Τσιλορας είπε: “μου φαίνεται οξύμωρο το γεγονός οτι σε μια ιστορική στιγμή φέρνουμε ενα αίτημα που ευνοεί τα μικρά κόμματα, για να παίξουν ένα πρωτεύοντα ρόλο και δεν μπορώ να κατανοήσω  το λόγο για τον οποίο αρνούνται αυτά τα κόμματα, πέραν του κ. Λεβέντη”. “Ποιος ειναι ο λόγος για τον οποιο αρνείστε να αποδεχτείτε ενα πολιτικό δώρο;”, διερωτήθηκε και ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους κατηγόρησε τα κόμματα της κεντροαριστεράς οτι “προτιμάτε το ρόλο του συμπληρώματις στην κυβέρνηση του κ. Μητςοτακη και διαπράττετε ενα πολιτικό ατόπημα”.

ΕΧΟΥΝ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 

«Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία» είπε τέλος, ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα».«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς».«Η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είναι μονοδιάστατη» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο λαός μας έδωσε εντολή για διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και για ρήξη με το παλιό».Αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα, ουσιαστική αναθεώρηση «που θα συμβαδίσει με τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας». Επανέλαβε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πρόθυμος να ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση, για τα οποία δε συμφωνεί, εφόσον υπερψηφιστεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική.Επιτέθηκε δε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρατε να κάνετε είναι να απολύετε, να κόβετε συντάξεις, να δίνετε δωράκια στη διαπλοκή». Υποστήριξε δε ότι «διάφοροι κύκλοι σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές, να παρακινείτε σε διαμαρτυρίες για χάρη των συμφερόντων».

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...